Irak'ın kuzeyinden güven artırıcı bir eylem gelmedi

Washington (AA)- Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Irak'ın kuzeyindeki bölgenin bugün itibariyle PKK terör örgütüne karşı tutumunun samimiyeti konusunda Türkiye'nin güvenini artıracak herhangi bir eylemde bulunmadığını söyledi.

Babacan, bugün ABD'nin başkenti Washington'a bir saat uzaklıktaki Annapolis Deniz Harp Okulu'nda başlayacak Orta Doğu zirvesi görüşmeleri için ABD'ye geldi. Washington'da Türk gazeteciler için basın toplantısı düzenleyen Babacan, soruları yanıtladı.

"ABD Başkanı George Bush'un 5 Kasım'da Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Beyaz Saray'daki görüşmesinde, Irak'ın kuzeyindeki bölgenin liderliğinin Ankara'ya davet edilmesi telkininde bulunduğunun" belirtilmesi üzerine, "Hayır, yok. O kesinlikle yanlış. Öyle bir şey yok" diyen Babacan, AK Parti'nin Kızılcahamam'daki toplantısının ardından kendisine atfen yanlış bazı bilgilerin basına yansıdığına da işaret etti.

Reklam
Reklam

Babacan, Irak'ın kuzeyindeki bölgenin lideri Mesud Barzani ile PKK konusunda işbirliği yapıldığı yönünde kendisine atfedilen sözlerin doğru olmadığını belirtti ve "Benim o toplantıda söylediğim şuydu: Bizim buradaki temel amacımız, PKK terör örgütünü yalnızlaştırmak, izole etmek. Bunu önemli ölçüde de başardık. Artık Arap ülkelerinden, Orta Doğu'dan ülkeler PKK'nın terör örgütü olduğunu teyit ediyor. AB, ABD öyle. Kuzeydeki yönetimden gelen açıklamalarda dahi eskiye göre biraz
ton farklılığı var" dedi.

Bir gazetecinin, Türkiye'nin, Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve Barzani'yi davet edeceği yönündeki haberlere işaret etmesi üzerine Babacan, "İki ismi yan yana kullanmakta şöyle bir sıkıntı var. Talabani şu anda bizim tanıdığımız merkezi hükümetin cumhurbaşkanı. Oysa diğer isim, kuzeyde bizim tanımadığımız bir yönetimin, bir bölgenin önde gelen bir ismi. İkisini yan yana koyup davet etmeyi değerlendirmek zaten mümkün değil" diye konuştu.

Sınır ötesi operasyon olasılığına ilişkin bir soruya karşılık Babacan, "Her türlü enstrüman şu anda masada" dedi ve "Irak'ta merkezi hükümetin belki niyetleri iyi ama kuzeyde fiziksel imkanı yok. Kuzeydekilerin fiziksel imkanı var ama siyasi iradesi şüpheli" açıklamasında bulundu.

Reklam
Reklam

Babacan, "Türkiye, Orta Doğu ile ilgili meselelerde artık çok etkin bir ülke olarak, önemli bir aktör olarak algılanıyor. Sadece bölgede barış ve istikrarı istememiz, bölgede kendi çıkarlarımız için değil, tam tersine bölgede yaşayanların huzuru, refahı için çalıştığımızı herkes anlıyor. Dolayısıyla ilişkilerde (Türkiye bu işin içinde ama buradan kendine bir menfaat mi sağlıyor) sorusu kimsenin aklına gelmiyor. Bu bizim için önemli" dedi.