Irak'ın petrol rezervinde artış

Irak, petrol yatakları konusundaki tahminini dörtte bir oranında artırarak, 143 milyar varilin üzerinde petrola sahip olduğunu açıkladı.

Irak, petrol yatakları konusundaki tahminini yüzde 25 oranında artırarak, 143 milyar varilin üzerinde petrola sahip olduğunu açıkladı.

Irak Petrol Bakanı Hüseyin Şehristani, 143 milyar varil petrollük rakama kuzeydeki Kürt bölgelerindeki yatakların dahil olmadığını söyledi.

Petrolün yüzde 70 kadarı güneyde bulunuyor.

Dünyanın en büyük ikincisi olan Batı Korna yataklarında milyar varilden fazla petrol bulunuyor.

Son tahminlerle Irak, İran'ı az bir farkla geride bırakarak dünyada en büyük petrol rezervine sahip ikinci ülke konumuna yükseldi.

Reklam
Reklam

Ancak, Irak'ın rezervi Suudi Arabistan'ın yine de çok gerisinde.

Irak Petrol Bakanlığı'ndan bir yetkili, yeni tahminlerle Irak'ın Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği OPEC'in toplantılarında, kota konusundaki tartışmalarda ülkenin elini güçlendireceğini söyledi.

Şu anda Irak günde sadece 2 milyon 400 bin varil petrol ihraç ediyor. Bu rakam, altyapının ihmal edilmesi ve yatırım yapılmaması nedeniyle işgal öncesi döneme kıyasla hala düşük.

Ancak Irak, mevcut yatakların geliştirilmesi ve üretimin artırılması için uluslararası petrol şirketleriyle sözleşmeler imzalamaya başladı.

Bu şekilde, ülkenin büyük oranda bağımlı olduğu petrol gelirlerinde büyük bir artış kaydedilmesi umuluyor.