Irak'ın silahları demode

Irak ordusu hala büyük sayılarla ifade edilse bile, sahip olduğu silahların kalitesi göz önüne alındığında, komşuları için ciddi tehdit oluşturabilecek durumda görünmediği belirtiliyor.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Irak'ın silahlı kuvvetlerinin durumu şu şekilde:

KARA KUVVETLERİ: Asker 375 bin (17 tümen). Savaş tankı 2 bin 200 (bin 900 aktif). Zırhlı araç bin 300. Zırhlı personel taşıyıcı 2 bin 400 (bin 800 aktif). Kendinden kundaklı top 150. Çekilen top bin 900. Karadan karaya füze atıcısı 56. Hafif yerden havaya füze atıcısı bin 100.

HAVA KUVVETLERİ: Toplam savaş uçağı 316. Bombardıman uçağı 6. Av bombardıman-saldırı uçağı 130. Av önleme uçağı 180. Keşif uçağı 5. Savaş yeteneği olan eğitim uçağı 157. Helikopter 375. Silahlı helikopter 100. Yerden havaya füze atıcısı 400.

Reklam
Reklam

DENİZ KUVVETLERİ: Eğitim fırkateyni 1 (aktif değil). Füze taşıyan bot 1 ve mayın dökücü 3 (aktif değil).

Irak'ın elindeki silahların kalitesine bakmak gerektiğini vurgulayan uzmanlara göre, Körfez Savaşı'ndan bu yana geçen 11 yıllık süre içinde Irak'ın dış alım kanallarının tıkanmış olması, kendi sanayiinin yetersizliği ile birleşince elindeki silahların hızla demode olmasına yol açtı. Örneğin, Irak'ın elindeki en yeni tank T-72. Körfez Savaşı sırasında bir tehdit oluşturan ve o zamanlar ancak ABD'nin M-1 Abraham tankının üstünlük sağlayabildiği bu silah, bundan 10-15 yıl öncenin teknolojisini simgeliyor. Aynı durum Irak hava kuvvetleri için de geçerli. Uzmanlar, Irak Hava Kuvvetleri'ndeki uçakların en çok yüzde 55'inin operasyonel kabul edilebileceğini ileri sürüyorlar.

IRAK'IN BİYOLOJİK VE KİMYASAL SAVAŞ GÜCÜ Uzmanlar, Irak'ın biyolojik ve kimyasal savaş malzemesi yapabilecek teknik ve insan gücü kapasitesine ve malzemeye sahip olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlara göre, Saddam Hüseyin'in elinde 150 kadar R-400 biyolojik bomba, 2 bin kadar kimyasal bomba, 25+ El-Hüseyin füzesi kimyasal/biyolojik başlığı, 15 bin-20 bin kimyasal başlıklı roket, 15 bin kimyasal başlıklı top mermisi, seyyar "kuru" biyolojik savaş malzemesi üretim laboratuarları, Dassault Mirage F-1 uçaklarından biyolojik savaş malzemesi serpebilecek donanımı, Aero L-29 jet eğitim uçaklarından türetilmiş, biyolojik veya kimyasal malzeme serpebilecek pilotsuz uçaklar bulunuyor.

Reklam
Reklam

Uzmanlar, Irak'ın balistik füze imkanlarıyla ilgili olarak da, Scud veya türevi olan El Hüseyin füzelerinden az sayıda saklanmış olabileceği üzerinde duruyor. Bunların yanı sıra Irak'ın, Çin yapımı C-601 ve Fransız yapımı AM-39 Exocet havadan yere füzeleri, Çin yapımı 95 km menzilli ve 513 kg savaş başlığı taşıyabilen HY-2, Sovyet yapımı 80 km menzilli ve 513 kg başlık taşıyan SS-N-2c ve 40 km menzilli 165 kg savaş başlığı taşıyan C-801 deniz hedeflerine karşı yerden yere füzelerine sahip olduğu biliniyor. Ayrıca Irak'ın elinde, 500'den fazla güdümsüz Sovyet yapımı Frog-7 roketi var.

Irak ayrıca, Körfez Savaşı sonrasında Ababil-100 ve Al-Samoud adlarını verdiği 150 km menzilli iki füze geliştirmekte. Bu füzelerin savaş başlıklarının ağırlığı 300 kg. Menzilleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin 3 Nisan 1991 tarihli ve 687 sayılı kararının izin verdiği sınır içinde olan bu füzelerden Al-Samoud'un küçültülmüş bir Scud olarak tanımlanabilir nitelikte olması, Irak'ın füze yapım kapasitesini koruduğunun bir delili olarak da gösteriliyor. Irak'ın ayrıca, Ababil-50 adlı 95 kg ağırlığında savaş başlığı taşıyan 50 km menzilli füzesi hizmete girmiş durumda.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: