Irak'la 15 milyon dolarlık anlaşma

TRABZON (İHA) - Irak'ın Musul kentinde yaptırılacak bin 200 konutluk kooperatifin inşaatında kullanılacak malzemenin alım anlaşması için Trabzon'a gelen Saad Ahmed Abid başkanlığındaki Irak heyeti, Trabzon Ticaret Borsası'nı ziyaret etti.

Özerler Dış Ticaret Şirketi, Musul'da yaptırılacak bin 200 konutluk kooperatifin inşaatında kullanılacak malzemeyi karşılayacak. Trabzon Ticaret Odası Başkan Vekili ve Özerler Dış Ticaret Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Özer, inşaatın yapımını üstlenen şirketin kendilerine malzeme konusunda teklifte bulunduğunu belirterek, Mukawalat El Amma Muhduda Şirketi ile 15 milyon dolarlık bir anlaşma yapılacağını söyledi. Daha önce Irak'ta bir görüşme yaptıklarını ve görüşmenin olumlu geçmesi üzerine Iraklı şirket yetkililerinin Trabzon'a geldiğini kaydeden Özer, "Bize kooperatif konusunda işbirliği teklifinde bulundular. Biz de inşaat malzemeleri konusunda kendilerine yardımcı olduk. Nihai anlaşmayı birkaç gün içinde yapacağız ve bin 200 konutluk kooperatifin inşasına da önümüzdeki ay başında başlanmış olacak. Yaklaşık 20 milyon dolar hacimli bu işin, 15 milyon dolarlık kısmını Türkiye'den karşılayacağız. Trabzon bir üretim merkezi olmadığı için de yurdun değişik yerlerinden alınan inşaat malzemelerini Trabzon üzerinden Irak'a göndereceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Irak'taki kooperatif inşaatının Iraklılar tarafından kayıt sistemine göre yapılan bir iş olduğunu ifade eden Mehmet Özer, Musul'da herhangi bir güvenlik endişelerinin olmadığını ve Irak'ın başka bölgelerinde de benzer işler yapmayı planladıklarını kaydetti.
Mukawalat El Amma Muhduda Şirketi Kooperatif Başkanı Saad Ahmed Abid ise, inşaat sektöründeki tecrübesi nedeniyle Türkiye'yi tercih ettiklerini söyledi. Türkiye'de bulundukları birkaç gün içinde inşaat sektörü ve ürünleriyle ilgili güzel şeyler gördüklerini kaydeden Abid, "Bunlar Irak'ta bulunmuyor. Biz, Özerler Dış Ticaret Şirketi'nin yardımıyla bu işi gerçekleştireceğiz. Buradan satın alacağımız malzemeleri kooperatif inşaatında kullanacağız. İlerleyen dönemlerde ise bu ürünlerin Irak'ta pazarlamasını da yapabiliriz. Bu beraberlik ileride başka alanlarda da devam edebilir. Çünkü Irak'ın başta inşaat olmak üzere birçok alanda ciddi ihtiyaçlar içinde bulunduğu bir gerçek" şeklinde konuştu.