Iraklı bürokrat: "Ekonomik ilişkilerimiz etkilenmez"

ANKARA (ANKA)- Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar Dairesi Başkanı Sabah Al - Sa'adi, Barzani'nin Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamaların merkezi hükümet tarafından yapılmadığını belirterek, "Barzani'nin kendi açıklamasıdır. Belli kişiler tarafından yapılan açıklamalardan ticari ve ekonomi etkilenmez. İkili ilişkilerimiz köklüdür" dedi.

İkinci Uluslararası Irak Fuarının tanıtım toplantısına katılan Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, Irak'ın ekonominin çarkını çevirecek adımlar atması gerektiğine dikkat çekerek, ekonominin çarklarının dönmesinin en az güvenliğinin sağlanması kadar önemli olduğunu belirtti. Uluslararası Irak Fuarı'nın ikincisinin 23-27 Mayıs tarihleri arasında Gaziantep'te düzenleneceğini dile getiren Tüzmen, fuar kapsamında "Irak Müteahhitlik, Müşavirlik ve Lojistik Hizmetleri Yatırım Konferansı" düzenleyeceklerini açıkladı.

Reklam
Reklam

Irak ile ticaret 3 milyar dolar seviyesine ulaştı

Körfez krizi sonrasında yapılan ticaretin durmak zorunda kaldığını anımsatan Tüzmen, şöyle konuştu:

"2000 yılı başından itibaren Irak ile ticaretimizde kaybettiklerimizi tekrar kazanmak üzere harekete geçtik. İkili ticaretimiz 2006 yılında 3 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakama transit ticaret, yatırım, müteahhitlik ve diğer sektörleri ilave ettiğimizde yıllık 7 milyar dolar seviyesinde iş hacmine ulaşıyoruz."

10 yıl içerisinde AB'nin, Arap Yarımadası ile sınırlarının Gaziantep'e ulaşmasının muhtemel olduğunu ifade eden Tüzmen, bu dönemde Arap Yarımadası ile birbirlerine bağlayan Irak ve Suriye üzerinden geçerek Gaziantep'te kesişen iki ana ulaşım koridorunda hızlı tren ve otoyol altyapısını oluşturacağını söyledi.

Fuara 35 ülke davet edildi

Fuara, Amerika kıtasından Uzak Doğu'ya, Avrupa'dan Afrika'ya ve Ortadoğu'ya kadar uzanan geniş bir yelpazede 35 ülkenin davet edildiğine işaret eden Tüzmen, "Irak; tarım, sanayi, turizm, eğitim, sağlık, ulaştırma, inşaat ve enerji başta olmak üzere hemen her sektörde değeri milyarlarca dolara ulaşan yatırım projeleri gerçekleştirmeyi planlıyor. Büyük kalkınma hamlesinin önündeki en büyük engel teşkil eden ülkedeki istikrarsızlığın da yakın dönemde aşılacağına inanıyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Fuara 1500 firmanın katılması bekleniyor

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Irak ekonomisinin güçlü ve istikrarlı bir şekilde dünya arenasında boy göstermesini istediklerini söyledi. Uluslararası Irak Fuarının ilkini 2006 yılı haziran ayında düzenlediklerini hatırlatan Hisarcıklıoğlu, "Irak'tan toplam 80 otobüs işadamı fuara geldi.Ayrıca, 35 ülkeden 800 yerli ve 200 yabancı olmak üzere toplam bin firma fuarda yer aldı. Fuara ağırlıklı olmak üzere 7 bini yabancı toplam 65 bin kişi ziyaretçi gezdi" diye konuştu.

Düzenlenecek ikinci fuara Avrupa ülkeleri başta olmak üzere 30'u aşkın ülkeden 1500'e yakın firmanın katılımının beklendiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu, 3 bini aşkın Irak'lı işadamının da fuarı ziyaret edeceğini kaydetti.

Vize kolaylığı sağlanacak

Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar Dairesi Başkanı Sabah Al-Sa'adi Birinci Uluslar arası Irak fuarının başarı olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin ve Irak Merkez Hükümetinin fuarın ikincisinin tekrar düzenlenmesine karar verdiğini söyledi. Fuarda sekiz sektörün yer alacağını ifade eden Al-Sa'adi, fuarı 10 bin yabancının ziyaret etmesini beklediklerini, fuar için 600 bin şirketin başvurduğunu belirtti. Bağdat'tan Gaziantep'e fuar kapsamında direkt uçuş imkanının sağlandığını açıklayan Al-Sa'adi, vize kolaylığının da sağlanacağını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

İç politikaya dönük açıklamalar fuarı etkilemez

Basının, "Barzani'nin açıklamaları ikili ticaret ilişkilerini etkiler mi?" sorusu üzerine Devlet Bakanı Tüzmen; "Irak'taki çalışmalarımız dost elimizi gösteriyor. Bizim yaptığımız anlaşmaları merkezi hükümet ile yapıyoruz. İç politikaya dönük, çeşitli popülist mesajlar böylesine başarılı bir etkileyebileceğini zannetmiyorum. Barzani ile ilgili gerekli açıklamalar yapıldı. Bazı şeyler konuşulmaz yapılır. Biz burada noktayı koyalım. Biz merkezi hükümetle çalışıyoruz."

Barzani'nin açıklamasından ekonomi etkilenmez

Irak Ticaret Bakanlığı Fuarlar Dairesi Başkanı Sabah Al - Sa'adi Barzani'nin Türkiye ile ilgili yaptığı açıklamaların Merkezi hükümet tarafından yapılmadığını belirterek, "Barzani'nin kendi açıklamasıdır. Belli kişiler tarafından yapılan açıklamalardan ticari ve ekonomi etkilenmez. İkili ilişkilerimiz köklüdür" dedi.