Iraklı gazeteciye TGC'den destek yok

Bursa (AA)- Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'nin, ABD Başkanı George W. Bush'a ayakkabılarını fırlatması, basın meslek örgütleri ve akademik çevrelerde çeşitli yorumlara ve tepkilere neden oldu.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, ABD Başkanı Bush'a, Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile düzenlediği basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci Muntasar El Zeydi'nin davranışıyla ilgili, olayın gazetecilikle bağdaşmadığını söyledi.

Erinç, gazetecilerin böyle bir toplantıda konuşulanları dinlemek ve kamuoyuna aktarmakla görevli olduğunu vurgulayarak, "Gazetecilerin o toplantı süresince veya gazeteci sıfatını taşıdığı sürece, kişisel duygularını veya tepkilerini dile getirme hakkı yok. Ama ne yazık ki 'militan gezetecilik' tanımı kapsamında, dünyanın çeşitli yerlerinde gazeteciler, kişisel yaklaşımlarını gündeme getirme veya uygulama yanlışlığına düşüyorlar. Irak'taki olay da bunun son örneği. Gazetecilik açısından anlaşılır bir yaklaşım değil. Anlaşılıyor ki oraya gazeteci sıfatını kullanarak girmiş. Güvenlik aramalarında yanında bir başka şey geçirememiş bir protestocu. Oraya protesto için girmiş. Görevli olarak orada bulunan bir gazetecinin böyle bir yaklaşım sergilemesi akıl alacak bir şey değil"dedi.
Türkiye Gazeteciler Federasyonu Başkanı Nazmi Bilgin de gazetecilik mesleğinin tarafsızlığın, yansızlığın, dürüstlüğün simgesi olması gereken bir meslek olduğunu belirtti.

Reklam
Reklam

Bilgin, "Herhangi bir liderin, bu Amerikan Başkanı da olsa fikirlerine katılmamaya saygı gösteririm. Ancak, bunun yolu ayakkabılar değil, kalemler, kameralar ve düşünceler olmalıdır" dedi.

Gazi Üniversitesi (GÜ) İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Korkmaz Alemdar da bu kadar üst düzey bir basın toplantısında, bir gazetecinin ayakkabı atması ya da bilgi edinmek için bulunduğu yerde tavrını göstermesinin kabul edilebilecek bir şey olmadığını söyledi.