Iraklı gazeteciyi savunmak için 100 avukat

BAĞDAT (İHA) - Irak'ta hakim karşısına çıkması beklenen protestocu gazeteci Muntasır el-Zeydi'yi savunmak için dün akşam 100'ün üzerinde avukatın Irak'a geldiği bildirildi.

Amerikan Başkanı George W.Bush'a geçtiğimiz Pazar günü Bağdat'ta düzenlenen basın toplantısı sırasında ayakkabılarını fırlatan Iraklı gazeteci el-Zeydi'nin ağabeyi Dırğam el-Zeydi, bugün hakim karşısına çıkması beklenen kardeşini savunmak üzere dün 100'ün üzerinde avukatın Irak'a geldiğini söyledi. Kendisi de yerel bir televizyonda kameramanlık yapan El-Zeydi, Irak'a gelen avukatlar arasında Arap ve Ortadoğuluların dışında, batılı hukukçuların da bulunduğunu açıklayarak, söz konusu avukatların kendilerinden vekalet istediklerini belirtti. "Kardeşimi savunacak asıl kesim Irak halkı ve Arap dünyasının desteği" diyen Dırğat el-Zeydi, özgürlük mücadelesi veren tüm kesimlerin kardeşinin davasına sahip çıkacağını kaydetti.

Reklam
Reklam

"KARDEŞİMİN HAYATINDAN ENDİŞE DUYUYORUM"

Dün Irak'a gelen onlarca avukatın dışında Irak Barolar Birliği'nin de davayı ücretsiz olarak üstlenmek istediklerini belirten el-Zeydi, "Barolar Birliği de bu dava için seferber oldu. Hiçbir ücret talep etmeden davayı üstlenmeye hazır olduklarını bize bildirdiler. Ayrıca kardeşimin görev yaptığı El-Bağdadiye televizyonu da bir savunma heyeti oluşturdu" şeklinde açıklama yaptı. Ailesi olarak kardeşinin hayatından endişe ettiklerinin anlatan Dırğat el-Zeydi sözlerini şöyle sürdürdü, "Bundan önceki mesleki
yaşamında da ölüm tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştı. Muntasır bundan 1 yıl önce koalisyon güçlerinin Iraklı küçük bir kız çocuğu öldürme olayını geniş ve ayrıntılı bir şekilde haber yapmıştı. Kardeşim o haberi yakından takip ederek olayı genişletti. Kardeşim o olaydan sonra bilinmeyen bir grup silahlı kişilerce kaçırıldı. Kaçıran kişiler Muntasır'ı 'bu tür haberlerle uğraşma' diyerek ölümle tehdit ettiler. Bu silahlı grubun kim olduklarını ve hangi gruba mensup olduklarını bilmiyoruz. O tarihlerde
Amerikan askerlerinin kanlı hatasını ortaya çıkardığı için ölümle tehdit edilen kardeşim, şimdi piramitin (Bush'a) başına ihanet etti!. Daha büyük bir olayla karşı karşıya. Serbest bırakılsa dahi bir gün mutlaka öldürecekler."

Reklam
Reklam

"DAVAYA SİYASİ BASKI KURULMASINDAN KORKUYORUZ"

Kardeşinin hayatından endişe duyduklarını açıkça dile getiren ağabey Dırğat el-Zeydi, içlerinde Irak'taki mahkemelerin adil olup olamayacağı konusunda belli kuşkularının da bulunduğunu öne sürdü. "Mahkeme heyeti siyasi iradeden çekinebilir" diyen el-Zeydi, iktidar ve siyasi baskı nedeniyle mahkemenin olayı bir "protestodan" ziyade bir 'ihanet" yönüyle değerlendirmesinden çekindiklerini açıkladı. El-Zeydi, bu yöndeki kuşkularının artması durumunda davayı Uluslar arası İnsan Hakları Mahkemesi'ne taşıyacaklarını sözlerine ekledi.

Dırğat el-Zeydi, halen Irak makamlarının elinde yargı önüne çıkmayı bekleyen kardeşi Muntasır el-Zeydi'nin hayranı olduğu Arjantinli sosyal devrimci ünlü Marksist Che Guevara'nın posteri ve sürekli amcasını özlediğini belirten oğlu 4 yaşındaki Haydar ile birlikte geldi.