Iraklı iş adamları Adana'da

ADANA (İHA) - Adana Sanayi Odası'nın (ASO) konuğu olarak Adana'ya gelen Irak Gıda Toptancılar Birliği Başkanı ve üyeleri; yağ, sabun, deterjan, meşrubat ve su gibi gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Adana sanayi kuruluşlarında incelemelerde bulundu.

Adana Sanayi Odası'nın konuğu olarak Adana'ya gelen Irak Gıda Toptancılar Birliği Başkanı Ali A. Wahede ve birlik üyeleri, ASO'yu ziyaretinde, ASO Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Sayar'dan Adana'nın sanayi ve ekonomik yapısı hakkında bilgi aldı.
Birlik Başkan ve üyeleri ile gıda sektöründe faaliyet gösteren ASO üyelerinin bir araya geldiği toplantıda konuşan Sayar, Irak'ta büyük bir pazarın olduğunu, Adana sanayicilerinin Irak pazarından daha fazla pay alabilmesi ve daha rahat çalışabilmesine imkan sağlamak amacıyla temsilcilik kurulması yönündeki girişimlerin tamamlandığını, Irak ile iş yapmak isteyen Adanalı tüccar ve sanayicilerin orada artık kendi yerlerinin olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Irak Gıda Toptancılar Birliği Başkanı Ali A. Wahede ise hedeflerinin Irak'taki büyük tüccarlarla Adana'daki gıda üreticileri arasındaki ticareti geliştirmek ve bu ilişkiler içerisinde ortak iş yaparak yatırım olanaklarının artmasına katkı sağlamak olduğunu söyledi.

Irak'taki gıda ithalatı ve ihracatının geçmiş dönemde devletin elinde olduğunu, fakat yeniden yapılanma sürecindeki Iraklı tüccarların artık daha serbest ticaret yapabildiklerini vurgulayan Wahede, "Amacımız Türkiye ile sabit ve devamlı bir ticaret yapmak" dedi. Wahede sözlerine şöyle devam etti:

"En büyük isteğimiz Irak'taki büyük gıda açığını gelecekte Türkiye ile yapılacak ticaretle kapatmak. Irak büyük bir pazar. Dünyanın her yerinden dev kuruluşlar bu pazara girebilmenin yollarını arıyorlar. Bizim tercihimiz Türkiye'nin geç kalmadan Irak pazarından pay alması ve ticari ortağımız olması"

Gıda Toptancılar Birliği Başkanı ve üyeleri daha sonra Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş ile görüşme yaptılar. Özgümüş ile yapılan görüşmede Birlik Başkanı Wahede, Irak'taki tüccarların yüzde 60'ının gıda sektöründe faaliyet gösterdiğini söyledi. Wahede, Gıda Toptancılar Birliğinin de bu sektörde faaliyet gösteren kuruluşların en büyük temsilcisi olduğunu belirterek; "Bizim kurduğumuz birlik Irak'ın tamamını temsil ediyor, sadece Güneyi, Bağdat'ı Basra'yı değil Kuzeyi de temsil ediyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Adana Sanayi Odası Başkanı Ümit Özgümüş ise Adana'nın, İstanbul'dan sonraki ikinci büyük sanayi kenti olduğunu belirterek, Irak'ın ihtiyaç duyduğu tüm gıda maddelerinin Adana'dan temin edilebileceğini söyledi. Un sanayiinden yağ sanayiine, meyve suyundan, deterjan sanayiine kadar tüm gıda ve tüketim maddelerinin Adana'da üretildiğini belirten Özgümüş, Irak'tan gelen her türlü talepleri karşılama yönünde hazır olduklarını söyledi.

Toplantının ardından Iraklı 14 tüccar, Adana Sanayi Odası'nın organizasyonu ile kendi sektörleriyle ilgili fabrikalarda incelemelerde bulundular.