Iraklı mülteci işlemlerinde artış

WASHINGTON (ANKA) – ABD Dışişleri Bakanlığı Irak'lı mültecilerin başvuru işlemlerinin Ürdün, Mısır, Suriye ve Türkiye'de önemli ölçüde genişletildiği, başvuruların Lübnan'dan da alınması için çalışma başlatıldığını açıkladı. ABD bu mali yılda 12 bin Iraklı mülteci kabul etmeyi planlıyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre, ABD "Mülteciler ve Ülke İçi Yerlerinden Edilmiş Iraklılara İnsani Yardım" programı çerçevesinde söz konusu kişilere bu yıl toplam 281.5 milyon dolar yardımda bulunmayı planladı. 2007'de toplam 171 milyon dolar yardım yapıldı.

Reklam
Reklam

ABD Hükümeti Iraklı mültecilere ve Irak içinde yerlerinden edilmiş kişilere yönelik olarak bu yıl BM bünyesindeki kuruluşlara 204.8 milyon dolar, sivil toplum örgütlerine 76.7 milyon dolar olmak üzere 281.5 milyon dolar yardımda bulunacak.

Irak Mülteci İşleri Üst Düzey Koordinatörü James B.Foley, Avrupa, Orta Doğu ülkeleriyle diğer bölge ülkelerine Irak'lı mültecilere parasal yardımlarını artırmaları çağrısında bulundu.

- TÜRKİYE'DEN DE BAŞVURU ALINIYOR -

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında "2007 şubatından bu yana ABD Göçmen Kabul Programı (USRAP), Ürdün, Mısır, Suriye ve Türkiye'deki Iraklı göçmen işlemlerini önemli ölçüde genişletmiş, Lübnan'daki göçmen işlemlerini genişletmeye hazırlanmaktadır" denildi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ve çeşitli ülkelerdeki ABD elçilikleri yerleştirilme talebi bulunan 24 bin Iraklının talebini ABD Mülteci İşlemleri Programı'na iletti.

ABD göç ve güvenlik birimlerinin şu ana kadar 14 bin Iraklıyla mülakat gerçekleştirdiği, Irak dışına yerleşmek isteyen Iraklılarla mülakatların 2008 yılında diğer ülkelerin de katkısıyla hızlanarak devam edeceği, geçen yıl 1.608 Iraklı mültecinin ABD'de "sürekli yerleşim" izni aldığı, sayının önümüzdeki aylarda önemli ölçüde artmasının beklendiği bildirildi. ABD bu yıl 12 bin Iraklı mülteciyi ülkesine kabul etmeyi planlıyor.

Reklam
Reklam