Iraklı Türkmenler 'Kerkük'e özel statü' istiyor

ANKARA (İHA) - Irak Türkmen Cephesi (ITC) Başkanı ve Kerkük Milletvekili Sadettin Ergeç, Irak'taki durumun iç açıcı olmadığını belirterek, "Iraklı Türkmenler Irak'ta yeterince dinlenmedi. Bugünden sonra dinlensin" dedi.

Türk Amerikan Dernekleri Asamblesi'nin (ATAA) davetlisi olarak ABD'ye giden ITC Heyeti, 10 günlük temaslarının ardından bugün Türkiye'ye geldi. Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bir basın toplantısı düzenleyen ITC Başkanı Ergeç, 2003 yılından itibaren bu yana Irak'ta değişik olaylar cereyan ettiğini belirterek, bu olaylar içerisinde Iraklı Türkmenler'in hiçbir zaman istedikleri yere varamadıklarını söyledi. Iraklı Türkmenler'in temsil hakkının bulunmadığını belirten Ergeç, Türkmenler'in Irak'taki
varlıklarının ve siyasi haritadaki yerlerinin de saf dışı bırakılmaya çalışıldığını vurguladı. Irak'ta Türkmenler'in durumu için görüşmeler yaptıklarını ancak bir sonuç alamadıklarını belirten Ergeç, bu durumu daha ileriye götürmek için ABD'ye gittiklerini ve mücadelelerinin her zaman devam edeceğini ifade etti. ABD'de yaptıkları temaslarda, Kerkük'ün geleceği ve Irak'ın istikrarı hakkında görüş bildirdiklerini anlatan Ergeç, ABD'de üst düzey görüşmeler yaptıklarını belirtti. Ergeç, Irak'ta yapılan
haksızlıkları belgeleri ile oradaki yetkililere anlattıklarını ve kitaplar halinde dağıttıklarını belirtti. Bu görüşmelerde ABD'li yetkililerin de kendilerine haklı bulduklarını kaydeden Ergeç, bazı hususlarda kendilerine destek vereceklerini söylediğini ifade etti. Ergeç, "Haklı davamıza devam edeceğiz. Irak'ın birlik ve beraberliği için güvenli hala getirilmesi için ve Kerkük'e de özel bir statü verilmesi için mücadeleye devam edeceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Gazetecilerin sorularını da cevaplandıran Irak Türkmen Cephesi Başkanı Sadettin Ergeç, 'ABD'de yapılan görüşmeler Irak'ın durumuna yansıyacak mı?' sorusuna, "Mutlaka yansıması gerekir. Irak'ta temaslarda bulunduk ama netice alamadık. Ümitliyiz. Aldığımız reaksiyonlar onu gösteriyor. Onlarda oradaki yanlışlıkların ortadan kaldırılması için ellerinden geleni yapacaklar. Irak bir istikrarsızlık ve kaos içerisindedir" diye cevap verdi. ABD yetkililerinden Irak'ın durumu hakkında somut bir talep bulunup bulunmadığı şeklindeki bir soruya ise Ergeç, "Görüşlerimizi ifade ettik. Ertesi gün sonuç alınması mümkün değil. Kendilerinden olumlu yaklaşım aldık. Biz de buradaki hareketlerimizi ona göre belirleyeceğiz. Irak Türkmenleri Irak'ta yeterince dinlenmedi. Bugünden sonra dinlensin. Irak Türkmenleri'nin dinlenmesinin şart olduğunu düşünüyoruz. Irak'ta bugünkü durum hiç de iç açıcı değildir. Irak Türkmenleri çok elit bir toplum. O toplumun bu bilgisinden istifade etmek gerekiyor. Beklentilerimiz olacaktır" diye yanıt verdi.

Reklam
Reklam

Görüşmelerde Türkiye'nin Kuzey Irak'a bir sınır ötesi operasyon yapması konusunun geçip geçmediğinin sorulması üzerine Ergeç, "O kendi aralarında olan birşey. Irak ve Türkiye'yi ilgilendirir. Bizim problemimiz Irak içerisindeki Türkmenler ve Irak'tır" dedi.

Kuzey Irak Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani'nin 'Türkiye'nin Kuzey Irak'a sınar ötesi bir operasyon yapması halinde bütün Irak buna karşı çıkar' sözlerinin hatırlatılması üzerine Ergeç, "Temennimiz hiçbir zaman böyle ağır demeçler verilmemesidir. Bu, Irak'taki istikrara fayda getirmez. İstikrara fayda getiren terör olaylarının ortadan kaldırılmasıdır. Irak anayasasında 'Irak toprakları hiçbir zaman teröre yataklık yapamaz. Komşu ülkeleri hiçbir zaman tehdit haline getiremez maddesi vardır" diye konuştu. Ergeç, Kerkük'te yapılması beklenen referandum için ABD'li yetkililerin bazılarının referandumun yapılmasının zor olduğunu, bazılarının da böyle bir referandumun hiç olmayacağı görüşüne vardıklarını ifade ettiklerini aktardı. Ergeç sözlerine şöyle devam etti:

Reklam
Reklam

"Kerkük'te normalleşme gerekiyor. Normalleştirmeyi biz istiyoruz. BM'nin yönetimi altında bir normalleştirme gerekiyor. Bunun Türkmenler'e faydası olur. Saddam zamanında kontrol altına alınan toprakların yüzde 90'ından fazlası Türkmenler'e aittir. Görüşmelerimizde en önemli isteğimiz Kerkük'e özel statü verilmesi oldu. Özel statüde de referanduma gerek yoktur. Irak petrollerinin de tek elde alınmasını ve tek bir elden eşit bir şekilde dağıtılmasını istiyoruz."