BAĞDAT (İHA) - Iraklılar, artık güvercinlerle haberleşmeye başladı. Son olarak 1980-88 yılları arasında yaşanan İran-Irak Savaşı'nda cephedeki askerlerin evlerine haber gönderebilmeleri için kullandıkları özel eğitimli kuşlar, yeniden gökyüzündeki yerlerini almaya başladı.
Sokağa çıkma yasakları, iletişimi kaldırmayacak kadar zayıf telefon santralleri sebebiyle birbirleri hakkında bilgi edinemeyen Iraklılar, bu yöntemle haberleşme ihtiyaçlarını gideriyorlar. Halen 50 kadar kuş sahibinin birbiriyle haberleşebildiği Bağdat'ta bu sayı hızla artıyor.
Asıl yetiştirilme amacı, Irak'ta meraklıları tarafından gerçekleştirilen uzun mesafe kuş yarışmaları olan güvercinler, bu özelliklerini artık Iraklılar'ın haberleşme ihtiyaçlarını gidermek için de kullanıyorlar. Ülke genelinde halen 600 eğitimli kuş yetiştiricisinin bulunduğu Irak'ta, kuş severler birbirleriyle haberleşebilmek için artık kuşları kullanıyorlar. Eğitim süresi içinde bulunduğu yere iyice alıştırılan kuşlar, doğal yön bulabilme özellikleri sayesinde sadece Irak'tan değil, bazı komşu ülkelerden bile bırakıldıklarında, evine dönebiliyor. Yapılan testlere göre eğitimli yarış kuşları, 800 kilometrelik mesafeyi hiç dinlenmeden 6 saatte kat edebiliyor.
Kuşlarla haberleşme sistemi ise, kuş sahiplerinin, eğitimli kuşlarını birbirlerine vermesiyle yapılabiliyor. Arkadaşına telefonla ulaşamayan ve yanına gidemeyen kuş sahibi, kağıda yazıp rulo yaptığı mesajı ulaşamadığı arkadaşına ait evde beslediği kuşun ayağına bantla yapıştırıp serbest bırakıyor. Kuş, doğası gereği en kısa sürede gerçek sahibinin evine ulaştığında, görevini tamamlamış oluyor. Mesajı alan kuş sahibi ise, cevap vermek istediğinde, mesaj gönderen arkadaşına ait evinde beslediği kuşu, aynı şekilde ayağına bantladığı mesajla serbest bırakıyor ve serbest bırakılan kuş, cevap ile birlikte yuvasına döndüğünde haberleşme de tamamlanmış oluyor.
Halen 150 yarışmacı ve haberci kuşu ile Bağdat'ta en fazla kuşa sahip olan Muhammed El Maliki, yarış kuşlarının haberleşme için kullanılmasının sebebini işgal sonrası durum olarak özetliyor. Telefon şebekelerinin çok zayıf olması, güvenlik problemi ve yoğun trafik sebebiyle acil durumlarda haberleşmenin mümkün olmadığını söyleyen El Maliki "Onun için biz eski haberleşme sistemimizi yeniden kullanmaya başladık. Kuşlarla haberleşiyoruz. Kendi kuşlarımla birlikte diğer kuş sahibi 20 arkadaşımın da ikişer kuşu bende kalıyor. Benim kuşlarım da onlarda. Telefonla irtibat kuramadığımız zamanlarda ben hangi arkadaşıma ulaşmak istiyorsam, yazdığım mesajı o kuşun ayaklarına bağlayıp serbest bırakıyorum. Kuş zaten nerden bırakılırsa bırakılsın sahibinin evine gider. Böylece benim mesajımı almış oluyor. Bana da diğer arkadaşlarımdan mesajlar bu şekilde geliyor. Bu haberleşme sistemi Irak'ta yeni değil. Dedelerimiz de bu şekilde haberleşiyordu" dedi.
Bu haberleşme sisteminin en garantili haberleşme şekli olduğunu söyleyen Maliki, kuşların hiç durmadan gideceği adrese en kısa zamanda ulaştığını ve yaptıkları testlere göre bu güvercinlerin hiç dinlenmeden 800 kilometre kat edebildiklerini belirterek, "Bu kuşların özel bir doktoru var. Haftada iki gün gelip muayene ediyor" diye konuştu.
Kuşların çiftinin fiyatının 500 dolara alıcı bulduğunu ifade eden El Maliki, "Bu kuşların ırkı Iraklı'dır. Kuşların yarışmaya uygun olup olmadığını gözlerine bakıp anlıyoruz. Uzun mesafeye gidip gidemeyeceğini ise uçuşundan anlayabiliyoruz. Basra'dan, Şam'dan bırakılan kuşlar, aynı gün içinde evlerine geri döndüler" diye konuştu.
Maliki'nin yazdığı ve kuş aracılığıyla gönderdiği mesajı evinin çatısında alan Ahmet El Ubeydi isimli Iraklı, adına yazılmış olan mesajı açıp okudu. Bağdat'ta yaklaşık 20 kişi olduklarını ve dernek çatısı altında toplandıklarını, bu sayının aratacağını ifade eden Ubeydi, halen kendisinde 60 eğitimli kuş olduğunu, bunları yalnızca mesaj göndermek için kullanmadığını belirterek, "Haberleşmenin yanında kuşlarımız yarışmalara da katılıyor. Bu kuşlar sadece Irak değil, komşu ülkelerden bile bırakıldığında evine gelir. Bırakıldığı yerden ise ayağına bırakılış saati yazılıdır. Geldiği yerdeki jüri, ayağındaki çıkış saatine göre değerlendirme yapar" dedi.