Irak'ta 110 Türk vatandaşı öldürüldü

ŞIRNAK (İHA) - Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bulunan Habur Sınır Kapısı'nda 1 Mart 2003 yılından bu yana Irak'ta 110 Türk vatandaşı öldürülürken, 87 kişinin de rehin alındığı belirtildi.

Şırnak'ın Silopi İlçesi'nde bulunan Habur Sınır Kapısı üzerinden, Irak'a yardım ve ihracat yükünü taşıyan şoförlerle ilgili istatistiki bilgiler açıklandı. Habur Sınır Kapısı'ndan alınan ve 1 Mart 2003 tarihinden bu yana Irak'ta kötü şartlara maruz kalan Türk şoförler, işadamları ve işçiler için hazırlanan istatistiklere göre, 74 kişi silahlı saldırı sonucu öldü, 87 kişi yaralandı.

Reklam
Reklam

64 kişi rehin alınırken, 23 gasp vakası, 36 ölümlü trafik kazası ve 26 yaralamalı trafik kazası meydana geldi. 30 araca saldırı düzenlenirken, 22 araç yakıldı ve 24 araçta çalındı.

Genel olarak toplam 386 olay meydana gelirken, ölümle sonuçlanan olay sayısı 110 olarak kayıtlara geçti.

Tutulan istatistiklerin, sadece Habur Sınır Kapısı üzerinden Türkiye'ye girişi yapıldıktan sonra tespit edilenlerden oluştuğu belirtildi. Öte yandan, Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı'nın talimatıyla Habur Sınır Kapısı'nda kurulan Bilgilendirme ve Koordinasyon Merkezi'nden 5 Türk şoförün halen kayıp olduğu öğrenildi.

Kayıp Türk şoförlerinin isimlerinin Şeyhmus İlan (Mardin doğumlu), Şeyhmus Karataş (Diyarbakır Çınar doğumlu), Mehmet Nuri Kurt Ok (Şırnak İdil doğumlu), Halef Künefeli (Şanlıurfa Suruç doğumlu) ve İbrahim Kılıç Parlar (Mardin doğumlu) olduğu belirtildi. Bazı şoförlerden ise 6 aydır bilgi alınamadığı öğrenildi.