Ferit ASLAN/ DİYARBAKIR, 'Çözüm süreci' kapsamında Ankara-İmralı ve Kandil arasındaki görüşme trafiğini sürdüren HDP'nin İmralı heyeti Pervin Buldan, İdris Baluken ve DTK Genel Başkanı Hatip Dicle, çözüm sürecinden sorumlu Babakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ile yaptıkları görüşme ve Öcalan'ın hazırladığı ve önceden Kandil'e gönderilen çözüm süreci taslağını görüşmek için dün Kandil Dağı'na çıktı. Kandil'de KCK yönetimi ile hem hükümetin taslak ile ilgili tutumunu, hem de çözüm süreci taslağı ile ilgili görüş alışverişinde bulunan HDP heyetinin henüz Irak'tan dönmediği belirtildi.
HDP İmralı heyetinin Irak'ta bulunduğu sırada HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, DBP Eş Genel Başkanları Emine Ayna ve Kamuran Yüksek, DTK Genel Başkan Yardımcısı Selma Irmak'ın da Erbil'de olduğu ortaya çıktı. Irmak, Irak Kürdistan bölgesindeki parlamenterlerle görüşmek için Irak'ta olduklarını söyledi. Avrupa'da bulunan HDP Eş Genel Başkanı Selahatin Demirtaş dışındaki bütün Kürt siyasi kurum liderlerinin Irak'ta bulunması çözüm sürecini Kandil yönetimi ile tartıştıkları yorumlarına neden oldu.
İŞTE ÖCALAN'IN HAZIRLADIĞI MÜZAKERE SÜRECİ TASLAĞI
İmralı Adası'nda 29 Kasım'da HDP heyeti ile görüşen Abdullah Öcalan'ın heyete verdiği ve kendisi ile görüşen devlet heyeti ile 'Mutabık kaldık' dediği 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı'nın detayları ortaya çıkmaya başladı. HDP tarafından önümüzdeki günlerde Ankara-Kandil ile yapılacak görüşmelerden sonra tamamı kamuoyuna açıklanacak taslak 4 ana başlık ve 66 maddeden oluşuyor. Bıi bölümü HDP heyeti tarafından kamuoyuna açıklanan ve Öcalan tarafından hazırlanan, 'Barış ve Demokratik Müzakere Süreci Taslağı' şöyle:
"1. Yöntem: 9 maddeden oluşuyor, sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınması, temel kavram ve kurumların doğru tanımlanmasını ön görüyor. Sürecin belirleyici yanının demokratik siyaset olduğu tespitinden yola çıkarak diğer tüm hususların demokratik siyasetle bağlantılı olarak ele alınma zorunluluğunu ön görüyor. Bunun yanında yasal temelin netlik kazanmasından tutun da temel kuram, kavram ve kurumların doğru ve yeterli tanımlanmasına dair zorunluluğun açıklanması. Eylemsizlik halinin doğru tanımlanmasındaki zaruret ve sürecin tüm aşamalarının belgeli hale getirilmesi, varılan mutabakatların imzayla kayıt altına alınması gibi "yöntem" meselesinde hiçbir boşluk bırakmadan sağlam bir zemin inşasıdır.
2. Sorunun tarihi ve felsefi boyutu: Bu başlık 11 maddeden oluşuyor, Kürt-Türk ilişkileri, sürecin anayasal ve yasal boyutları, güvenlik, sosyal-kültürel, kadın özgürlüğü ve ekolojik boyutu, eşit vatandaşlık ve demokratik kamu düzeni gibi başlıklar yer alıyor. Bu ana başlık altında bulunan 11 madde şöyle:
* Tarih boyunca Ortadoğu'da Kürt-Türk ilişkilerinin mahiyeti ve günümüzdeki durumu * Kürt-Türk ilişkilerinin giderek ağırlaşan sorunsallaşmasının iç ve dış nedenleri ve kapitalist moderniteyle ilişkisi * Kürt-Türk ilişkisindeki sorunsallığın esas olarak devletin dönüşümü olması gerçekliği. Güncel iktidarların bu meseleyi iktidarlaşma aracına dönüştürmeleri. Uygulanan kör şiddet ve bunun yarattığı sonuçlar * Çözümün sistemsel özelliği ve Ortadoğudaki kaçınılmaz etkisi * Çözümün barış ve evrensel demokrasiyle bağı, demokratik barışın devlet ve toplum yapısında yol açacağı kaçınılmaz reformlar. * Sürecin anayasal ve yasal sonuçları * Sürecin güvenlik boyutu
-Sürecin sosyal-kültürel etkileri * Sürecin kadın özgürlüğü boyutu ve ekolojik sonuçları
-Cumhuriyet tarihi boyunca varlıkları yadsınan ve dışlanan tüm unsurların özgürce ve eşitce tanınması. Bu unsurların, yeni norm sisteminde yer alma biçimleri ve özgünlükleri. *Yeni, çoğul, demokratik kamu düzeni.
"VATANDAŞLIK TANIMI, YASAL VE ÖZGÜR VATANDAŞ"
3. Temel Gündem Maddeleri: Bu başlık altında 40 temel soru ve belirleme ve önerme yer alıyor. Demokratikleşme programı nasıl olmalıdır? sorusuna yanıt veren ve temel referans kaynağı olan belirleme, öneri ve maddelerden oluşmaktadır. Bu başlıkta yer alan bazı maddeler şöyle:
* Demokratik siyasetin doğru tanımlanması ve içeriği * Kimlik kavramı, tanımı ve tanınması. Çoğul, demokratik eşit ve yasal güvenceli çözüm. * Demokratik çözümün ulusal ve bölgesel - Yakın tarihle hakikatler temelinde yüzleşme mekanizmaları. TBMM nezdinde oluşturulacak mekanizmalar.
"ATILACAK ADIMLARIN TARİHLERİ BELİRLENECEK"
4.EYLEM PLANI: 6 maddeden oluşan eylem planının en önemli özelliği atılacak adımların tarihlerin yaklaşık olarak belirlenmiş olmasıdır. HDP heyetinin Kandil-Devlet ve Hükümet yetkilileri ile yaptığı açıklamadan sonra taslağın tamamını kamuoyuna açıklaması bekleniyor.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz