Irak'ta direnişin bedeli

BAĞDAT İHA) - Irak'ta savaşın ardından başlayan direnişin bedeli ağır oluyor. Milislerin bomba yüklü araçlarla yaptıkları ve Iraklı sivillerin de büyük zarar gördüğü direnişte uzuvlarını kaybedenler, başkent Bağdat'taki rehabilite merkezinde tedavi altına alınıyor. Savaştan önce sadece şeker hastaları, kanser hastaları ve doğuştan özürlülerin tedavi edildiği merkez; bugün sadece bombalı saldırıların kurbanlarına bile hizmet vermekte güçlük çekiyor. Merkeze günde 500 ile 600 arasında müracaat oluyor.

Reklam
Reklam

Yaralandıktan sonra önce hastanelerde tedavi gören ve kesilen uzuvları iyileşen hastalar, ardından Bağdat kent merkezinde bulunan tıbbi malzemeler üretim ve rehabilite merkezine geliyor. Burada kopan uzuvlarına göre protez takılan hastalar, bir süre yine aynı merkezde rehabilite tedavisi gördükten sonra taburcu ediliyor. Merkeze gelenler arasında çocukların da bulunması dikkat çekiyor.

Hastane müdürü İmad Hudeyir Hadi, merkezde insan yedek parçaları yapıldığını belirterek, malzemelerin büyük bölümünün merkezde yapıldığını ancak dışardan da malzeme ithal edildiğini söyledi. Savaştan öce günlük 300-400 müracaata cevap verirken savaş sonrasında yağmalamanın ardından bütün cihazlarını kaybettiklerini söyleyen Hadi, "Sağlık Bakanlığı ve insani yardım kuruluşlarının desteğiyle malzemelerimiz yenilendi. Eskisi gibi olmamasına rağmen şimdi günlük 600-700 hastaya cevap vermeye çalışıyoruz. Hastalarımızın ne şekilde sakat kaldığına bakmıyoruz. Sadece onları tedavi etmeye çalışıyoruz" dedi.

Rehabilite Merkezi Başkanı Dr. Ahmet Abdulkader ise, savaş sırası ve sonrasında merkeze talebin çok daha fazla arttığını söyleyerek, "Irak genelinde daha önce 5 merkez vardı ancak savaş sırasında sadece Bağdat'taki merkez çalıştı. Protezlerin yarısı burada üretiliyor. Bazılarını dışarıdan ithal ediyoruz" diye konuştu.
Yaklaşık 150 personelin çalıştığı merkezde, önce kopan uzvun ölçüsünü alan görevliler daha sonra bu uzvun ölçülere göre kalıbını çıkartıp protez bacak ya da kol yapıyor. Yapılan protez kol ve bacakların sahibinin ayağına uyum süresi, yine hastanede geçiriliyor. Görevliler, hastalara taktıkları protezleri bizzat kontrol edip ayağa uyumu için gerekli düzeltmeleri yapıyor.

Reklam
Reklam