Irak'ta federasyon tartışmaları

BAĞDAT (İHA) - Irak Geçici Hükümet Konseyi Üyesi Songül Çabuk, Irak'ta etnik kökene dayalı bir federasyonun zayıf, güçsüz ve küçük devletçikler ortaya çıkaracağını savunarak; kentlerden oluşacak bir federasyona sıcak baktığını söyledi. Çabuk, Türkmenler'in federasyon konusundaki isteklerinin tasarı haline getirildiğini belirterek, "Hukukçular isteklerimizi proje haline getiriyor. Ben de bu tasarıyı konseye sunacağım ve isteklerimizi dile getireceğim" dedi.

Irak Hükümet Konseyi'ndeki ofisinde İHA'ya önemli açıklamalarda bulunan Songül Çabuk, Kürt grupların istediği federasyon sisteminin Irak'ı güçsüz düşüreceğini vurgulayarak, "Irak'ın yeni yönetimi konusunda kurulan komisyona, Kürt üyeler bir proje sundu. Kürtler, federasyon istedi. İstedikleri yerler arasında Kerkük ve Musul var. Ben de bu komisyonun üyesiyim. Bu günler, Irak'ın serbest olduğu günlerdir. Herkesin hak istemesi hakkıdır. Kürdün hakkı Kürtler'in olduğu yerlerdedir. Sadece Kürtler'in hakları yok, Türkmenler'in de hakları var. Biz de bu yönetimde temsil ediliyoruz. Biz de haklarımızı isteyebiliriz. Eğer Kürtler federasyon istiyorsa, Telafer'den Mendeli'ye kadar Türkmenistan'dır, Türkmeneli'dir. Türkmen şehirleri bellidir. Türkmenler de haklarını alacaklardır" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Konseyde Şii, Sunni ve Arap üyelerin de etnik federasyona karşı olduklarını söyleyen Türkmen temsilcisi Çabuk; konseydeki diğer temsilcilerden de bu konuda destek gördüğünü kaydetti.

Irak'ın gelecekte kentlerden oluşan bir federatif yapıya kavuşmasında sakınca olmadığını, bunu Türkmenler'in de istediğini ifade eden Songül Çabuk, "18 şehirden oluşan bir devlet olabilir. Bazı bakanlıkların temsilcilikleri şehirlerde olur. Federasyonun merkezi Bağdat olur. Eğer bir etnik federasyon olursa, Irak'ta güçsüz devletler ortaya çıkar. Biz Irak'ın birliğinden yanayız. Hepimiz, kardeşçe, bir bütün halinde, güçlü bir Irak'ta yaşamak istiyoruz" diye konuştu.

"KERKÜK SİLAHLARDAN ARINDIRILMALI" Geçtiğimiz hafta Kerkük'te yaşanan gerginlik ve olaylar hakkında da bilgi veren Songül Çabuk, Kerkük'ün silahlardan arındırılması gerektiğini belirterek, "Polis dahil, Kerkük'te tüm silahlar toplanmalı. Eskiden Saddam vardı, savaş vardı. Herkes silahlıydı. Şimdi bunlara gerek yok. Partiler Kerkük'te neden silahlı? Şehirde emniyet kalmamış. Kerkük'te sadece ABD askerleri silah taşıyabilmeli' görüşünü dile getirdi.

Reklam
Reklam

Kerkük'te öldürülen Türkmen ve Araplar'ın demokratik talepleri yüzünden suçsuz yere hayatlarını kaybettiğini kaydeden Çabuk, "Bir hafta önce Kürtler yürüdü, kimse bir şey yapmadı. Silahsız bir şekilde isteklerini dile getiren Türkmen ve Araplar'ın yürüyüşüne ateş açıldı. Polis dağılan göstericileri neden taradı? Bunlar gencecik insanlardı, şehit oldular. Kerkük olayları konusunda bir komisyon kurulması ve sorumluların bulunması için çalışma yapıyorum. Olayları ABD'nin Irak'taki sivil yöneticisi Paul Bremer'e aktarmak istedim. Bremer'den randevu talep ettim, henüz görüşemedim. Elimde video bantları ve belgelerden oluşan bir rapor var. Konseyin Arap üyeleri, olaylardan büyük üzüntü duyduklarını bana bildirdi" dedi.

Kerkük olaylarında ABD askerlerinin ihmali olmadığını söyleyen Çabuk, Kerkük polisinin yüzde 85'inin Kürtler'den oluştuğunu, bu nedenle polisin de olaylara taraf olduğunu, Kerkük'te polis dahil herkesin silahsızlandırılması gerektiğini ifade etti. Çabuk, "ABD askerleri bölgede herkese eşit davranıyor. Onlar için Türkmen de, Kürt de, Arap da Iraklı'dır. Bu nedenle Kerkük'te sadece onlar silah taşıyabilmeli ve güvenliği sağlamalıdır. Kerkük çok güvensiz bir şehir olmuş" diye konuştu.
Tikrit ve Kerkük'te Kürt partilerine yönelik ABD askerlerinin yaptığı operasyonu da değerlendiren Çabuk, baskınlardan haberinin olmadığını, Kerkük'te yakalanan 5 kişinin olaylarla ilgili olabileceğini belirtti. Çabuk, bu kişilerin, olayların çıkışı konusunda bilgi verebileceklerini bildirdi.

Reklam
Reklam

Türkiye'nin Irak ile ilgili dış politikasından memnun olduğunu belirten Songül Çabuk, Türkmenler'in de, Kürtler'in de başka devletlerden hak arama yerine; Irak Hükümeti'nden hak istemek durumunda olduklarının altını çizdi. Çabuk, "Türkiye, Irak'ın en yakın komşusudur. Bizim akrabamızdır. Aramızda kan bağı vardır. Irak'ın büyük kardeşidir. Biz, Irak'a yardım edecek her ülkeyi memnuniyetle karşılıyoruz" dedi.

Türkiye'nin Kerkük olayları ve federasyon konusunda takındığı tavrı memnuniyetle izlediğini söyleyen Çabuk, Türkmen polislerin Ürdün ve Mısır gibi ülkelerde eğitilecek olması konusunda da "Polislerimiz çok eğitimsiz. Hangi ülke olursa olsun, polisimizin eğitilmesi lazım. Ben Türkiye ya da başka bir ülke diye ayırt etmiyorum" diye konuştu.