Irak'ta göç son 3 ayda hızlandı

BAĞDAT (İHA) - Irak Göçmenlik Bakanı Abdülsamed Rahman, ülkede yaşanan iç çatışmalardan dolayı yaşadıkları bölgeleri terk etmek zorunda kalan insan sayısındaki artışın ürkütücü boyutlara ulaştığını söyledi. Göçün önüne geçilebilmesi için çeşitli yöntemlere başvurulduğunu anlatan Rahman, ancak bu planların pek yeterli olmadığını kaydetti.

Bugün Irak'ta gerçekleşen saldırı ve şiddet olaylarından dolayı yaşadıkları bölgeyi terk eden insanlarla ilgili gazetecilere bilgi veren Rahman, Irak'taki terör olayları, bombalı saldırlar ve mezhep çatışmaları sebebiyle bulundukları bölgeleri terk etmek zorunda kalan insanların sayısının giderek arttığını ve bu artışın Birleşmiş Milletler'in (BM) verdiği rakamlara oranla ciddi bir artışa işaret ettiğini belirtti. Göçün önü alınamayan olaylar nedeniyle her geçen gün büyüdüğünü kaydeden Abdülsamed Rahman, göçün yoğun olduğu bölgeleri ise Babil, Zikar, Maysa, Basra, Bağdat, Kerbela ve Diyala olarak sıraladı.

Reklam
Reklam

Başkent Bağdat'taki Hıristiyan topluluğunun da büyük bir bölümünün kenti terk ettiğini bildiren Irak Göçmenlik Bakanı, bu unsurların ise Irak'ın kuzeyindeki Musul'a yerleştiğini ifade etti. Artan bombalı eylemlerin yanı sıra, Şii Sünni gruplar arasındaki mezhep çatışmaları nedeniyle son 3 ayda ülke sınırlarını terk eden insan sayısının korkunç boyutlara ulaştığını kaydeden Rahman, bu kişilerin 750 bininin Ürdün'e, 500 bininin Suriye'ye ve 90 bininin İran'a göç ettiğini ifade etti. Bu göçü önlemek için barınak olarak çadır ve branda verildiğini ancak bunun da pek yeterli olmadığını anlatan Göçmenlik Bakanı, mağdur ailelere çeşitli miktarlarda para yardımı yapıldığını da sözlerine ekledi.

Ulusal Birlik Hükümeti tarafından Temmuz ayında yapılan açıklamada, evsiz kalan Iraklı aile sayısının 27 bin olduğu belirtilmişti. BM Göçmen Kurulu tarafından Irak ile ilgili hazırlanan Haziran ayı Göçmen raporundaysa, 18 bin ailenin bulundukları bölgeyi terk ettiği vurgulanmıştı.