Irak'ta İngiliz askeri kadar Türk öldü

ANKARA (İHA) - Irak'ta savaşın başlamasından bu yana hayatını kaybeden Türk işçi ve kamyon şoförlerinin sayısı, koalisyon gücündeki İngiliz askerlerinden hayatını kaybedenlerin sayısına ulaştı. Savaşın başlamasından bu yana 73 Türk işçi ve kamyon şoförü, uğradığı saldırılar sonucu hayatını kaybederken, İngiliz ordusu da bölgeye gönderdiği askerlerden 73'ünü kaybetti.

İHA muhabirinin derlediği bilgilere göre, Irak'ta hayatını kaybeden Türklerin sayısı, birçok ülkenin ABD önderliğindeki koalisyon güçlerine gönderdiği toplam asker sayısını aştı. Koalisyon gücüne 130 bin asker vererek Irak Savaşı'nın baş aktörü konumundaki ABD'den sonra Irak'a en çok asker gönderen ülke İngiltere. İngiltere'nin Irak'ta bulunan 9 bin 900 askerinden bugüne kadar hayatını kaybedenlerin sayısı resmi kayıtlara göre 73. Türkiye'den Irak'a malzeme taşıyan Türk kamyon şoförleri ile bu ülkeye çalışmaya giden Türk işçilerden hayatını kaybedenlerin sayısının da 73 olduğu belirtiliyor.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanlığı'nın açıkladığı resmi rakama göre, Irak'a malzeme taşıyan Türk şoförlerden hayatını kaybedenlerin sayısı 67, bu rakama öldürülen diğer Türk işçilerin sayısı da eklendiğinde ortaya, savaş süresince hayatını kaybeden İngiliz askerlerinin sayısı olan 73 rakamı çıkıyor. Irak'ta ölen Türk kamyon şoförü ve işçilerin sayısına haber alınamayan ve halen rehin olanlar eklenmiyor.

Öte yandan, Irak'ta hayatını kaybeden Türklerin sayısı, bu ülkede görev yapan koalisyona dahil birçok ülkenin toplam asker sayısından daha fazla. Irak'a yönelik operasyona destek verdiğini göstermek isteyen birçok ülke, Irak'a sembolik sayıda asker gönderdi. Irak'a gönderdiği toplam asker sayısı, bu ülkede hayatını kaybeden Türklerin sayısından az olan ülkeler arasında 70 asker ile Arnavutluk, 61 asker ile Yeni Zelanda, 50 asker ile Litvanya ve Moldova, 43 asker ile Estonya, 37 asker ile Makedonya ve 25 askerle Kazakistan geliyor.