Irak’ta İş Fırsatları Zirvesi Mersin’de...

Türk-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) ve Dünya Gazetesi iş birliğiyle Mersin

Türk-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) ve Dünya Gazetesi iş birliğiyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Irak’ta İş Fırsatları Zirvesi” gerçekleştirildi

Fırsatları Değerlendirmeliyiz Yatırım Yapmalıyız

Türk-Irak Uluslararası Yatırımcılar Derneği (TURİYAD) ve Dünya Gazetesi iş birliğiyle Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda “Irak’ta İş Fırsatları Zirvesi” gerçekleştirildi.

Gerçekleştirilen zirevenin açılış konuşmalarını TURİYAD Genel Başkanı Ferudun GÜNDÜZ , Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni A.Hakan GÜLDAĞ , TOBB DEİK Türkiye-Irak İş Konseyi Başkanı Ercüment AKSOY , KIBY Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan ÇELEBİ ile Ekonomi Bakan Yardımcısı Mustafa SEVER gerçekleştirdi.Katılımcılar arasında Toros Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Ahmet ÖZER , Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Saffet AROLAT , MTSO Başkanı Şerafettin AŞUT , MTSO Meclis Başkanı Faik BURAKGAZİ , Ekonomi Bakanlığı Antlaşmalar Genel Müdürlüğü Ortadoğu Dairesi Başkanı Fuat KASIMCAN yer aldı.Yoğun ilgi gören zirevede TURİYAD Başkanı Ferudun GÜNDÜZ , “ Türkiye’nin Irak’la olan benzer özelliklerinin önce barış sürecine , sonrasında da ticarete önemli katkı sağlayacağını söyledi. Irak ve Türkiye arasında coğrafi, kültürel ve dini olmak üzere birçok benzer özellik olduğuna dikkat çeken Gündüz , insanların kafasında Kuzey Irak ile ilgili önyargılar olduğunu fakat bölgede Türkiye’ye dost insanların yaşadığını anlattı. İki ulus arasında her açıdan büyük yakınlık olduğunu bildiren Gündüz ,şunları söyledi ; “Irak ile Türkiye arasında büyük benzerlikler var. Onların kardeşleri burada yaşıyor. Bu konular ticarete de büyük katkı sağlayacak. Irak coğrafyası Türkiye açısından büyük önem taşıyan siyasi , ekonomik ve kültürel bir coğrafya.Derneğimizin de bu noktada önemli bir görev üstlenecek.”

Reklam
Reklam

Bakan’dan Özer’e Teşekkür

İkinci oturumda “Türkiye ve Çukurova Bölgesi ; Kuzey Irak’taki Fırsatları nasıl değerlendirmelidir?” başlığı altında konuşma yapan Toros Üniversitesi Rektör Yardmıcısı Prof.Dr.Ahmet ÖZER , “ Her çağın bir ruhu vardır. Bu bakımdan bazı çağlar birkaç asra bedeldir.” diyerek Türkiye’yi çağın merkezine taşıyacak aktörlerden bahseden Özer; “ Çağın ruhunu özgürlükler üzerine kurulu olduğunu anlayan SİYASETÇİLER .Dünyaya açılmanın şart olduğunu anlayan GİRİŞİMCİLER.Sınırların ötesine uzanan, dünya barışına hizmet, ülkeyi dünya zirvesine çıkarmak isteyen KURUMLAR ve KENTLER.Demokrasi, özgürlük ve insan haklarının, insanın vazgeçilmezi olduğunu anlayan AYDINLAR ‘dır.” dedi.Konuşmasına “Türkiye geçen sene sadece Irak’a 8 milyar 300 milyon dolar ihracat yapmış” diye devam eden Özer , “yeterli yatırımı yaparak ticaret ve lojistiğimizi geliştirmeliyiz. Komşumuz Irak’a bunun üzerinden yatırım yapmalıyız.” dedi.

Küreselleşen dünyada gereken yatırımı yapamazsanız o zaman çağın gerisinde kalırsınız. Çağın gerisinde kalanlar sırasıyla her alandan silinip gider.Küreselleşen dünyada her zaman bir adım önde olmamız gereklidir diyen Özer , Mersin olarak gerek Irak gerekse diğer ülkelerle ticaretimizi geliştirmemiz için çözmemiz gerken sorunları sıraladı. Mersin Antalya Akdeniz Sahil yolu, Kazanlı Turizm Bölgesinde bir türlü başlamayan yatırımlar, Çukurova uluslararası havaalanı, Yeni konteyner terminal limanı Özer, konuşmasına, “bunları sağlar ve bir de siyasi istikrara sahip olursanız o zaman küreselleşen dünyada vizyon sahibi atılımlar gerçekleştirirsiniz.” dedi.

Reklam
Reklam

KIBY Ticaret ve Sanayi Bakanı Sinan ÇELEBİ , “ Sayın Özer’in konuşmasından çok etkilendim.Kendisi yaşanan tabloyu gözler önüne sererek bizleri derinden etkiledi.” dedi.

Program sonunda TURİYAD Başkanı Ferudun GÜNDÜZ ; “ Katılımcılara günü anlam ve önemini belirten birer hediye ve Irak Zirvesi katılım sertifikası takdim etti.

Fotoğraf : Çiğdem YURDAGEL

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: