Irak'ta mezhep çatışmaları

NECEF (İHA) - Irak'ta her gün onlarca ölüme yol açan şiddetli mezhep çatışmaları, insanları çadırda yaşamaya mahkum ediyor. Bağdat'tan kaçan bazı Şiiler, şimdilerde Necef'te çadırlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Irak'ta şiddet bir türlü dinmek bilmezken, her gün dozu artan mezhep çatışmaları da ülkedeki istikrarsızlığı ve güvensizliği körüklüyor. Tarih boyunca karşı karşıya gelen Şii ve Sünni Irak halkı, Saddam'ın devrilmesinin ardından tam iç savaşının eşiğine geldi. Birbirlerinin camilerine ve türbeler gibi kutsal mekanlarına saldırılar düzenleyen bu iki farklı mezhebe bağlı insanlar, birbirlerine hayat hakkı tanımıyor. Şiilerin Sünnilerin, Sünnilerin de Şiilerin yaşadığı yerlere girmediği, böyle bir hareketin ölüm nedeni olduğu Irak'ta bazı aileler, canlarını kurtarmak için çareyi göç etmekte buluyor.

Reklam
Reklam

Bir dönem Bağdat'ın El Amriya ve Azamiye bölgelerinde yaşayan aileler, şimdi Şiilerin elinde olan Necef'te kurulan çadırlarda olumsuz şartlarda yaşamaya çalışıyor. Irak Kızılayı tarafından kurulan çadırlarda yaşayan ve Bağdat'tan kaçan Şiiler, imkansızlık içerisinde yaşam mücadelesi veriyor. Yaşadıklarının farkında olmayan çocuklar ise, zaman zaman çadırlar arasında koşturuyor, zaman zaman da kavurucu sıcaktan korunmak için çadırlara giriyor.
Çadırda yaşayan İman Abuşam isimli bir kadın, "Bir gün yüzleri maskeli birileri gelerek bizleri tehdit etti. Evlerimizden çıkmamızı istedi. Açılan ateşte komşum öldü. Biz de her şeyimizi bırakarak kaçtık. Sonra da buraya yerleştirildik" dedi.

Irak Kızılayı Necef Sorumlusu Ali Musa da, "Biz bu çadırları Bağdat'tan kaçan aileler için kurduk. Yaşanan olayların ardından hemen gerekli adımları atarak bu çadırları kurduk. Çarırlar Mart ayından beri burada. Aileleri burada barındırmaya çalışıyoruz. El Amriya ve Azamiye'den kaçan alilere yaşıyor burada. Güvenliklerini sağlamak için polis görevlendirdik ayrıca bir de sağlık ekibi bekletiyoruz. 24 saat sağlık ihtiyaçlarını karşılıyoruz" diye konuştu.

Reklam
Reklam