"Irak'ta Savaşa Hayır" mitingi

İSTANBUL (İHA) - Çağlayan Abide-i Hürriyet Meydanı'nda toplanan binlerce kişi, ABD'yi protesto etti. Haziran ayında İstanbul'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'nin de protesto edildiği mitingde, ABD Başkanı Bush'un maketi ve ABD bayrağı yakıldı.

İnsani Yardım Vakfı tarafından düzenlenen "Irak'ta Savaşa Hayır" mitingi, DYP, BBP, MHP, Memur-Sen, Eğitim-Sen'in de aralarında bulunduğu çeşitli parti ve sivil toplum kuruluşu üyelerinden oluşan binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Aralarında, kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 10 bin kişi, saat 14.00 sıralarında Abide-i Hürriyet Meydanı'nda toplandı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen mitingde, ABD'nin Irak'ı işgali protesto edildi. Ellerinde pankartlar bulunan gruplar, sık sık ABD Başkanı Bush aleyhine slogan attı.

Reklam
Reklam

Ellerinde pankartlar bulunan göstericiler, sık sık "Defol ABD, kahrolsun ABD" şeklinde sloganlar atıp tekbir getirdi. Polisin yoğun güvenlik önlemleri altında gerçekleştirilen mitingde

temsili mahkeme heyeti oluşturularak, ABD Başkanı Bush suçlu bulundu. Bush'un maketini dar ağacında astıktan sonra yakan göstericiler, bir ABD bayrağını da ateşe verdi. Mitingde, işkence gören Iraklılar da temsili olarak yer aldı.
Daha sonra yapılan konuşmalarda, ABD'nin Irak üzerinde uyguladığı politika eleştirildi.
Mazlumder İstanbul Şube Başkanı Mustafa Ercan, sansürden geçen resimlerin her şeyi anlattığını, burada vicdanlardan yükselen sesin hareket olarak, ülkenin karar mercilerini etkilemesi gerektiğini söyledi. ABD'nin Büyük Ortadoğu projesine uygun olarak Müslümanlar'a zulüm ettiğini dile getiren BBP İstanbul İl Başkanı İsmail Türk, Amerika'nın İsrail adına taşeronluk yaptığını ifade etti.
NATO Zirvesi'nde herkesi sokaklara davet eden Emeğin Partisi Başkanı Mehmet Kılıçarslan ise, "Haziran ayında yapılacak olan zirvede katil Bush, adım atacak yer bulamayacak. Hepimiz sokakları dolduracağız. Eceli gelen köpek ve köpekler cami duvarını ıslatırmış. Onlar en sonunda cami duvarını ıslattılar. Onların tek amacı Ortadoğu topraklarındaki petroller" diye konuştu.
Iraklı kadınların temsilcisi İmam Samarai, mitingde yaptığı konuşmada, Irak halkının büyük bir vahşetle karşı karşıya kaldığını belirterek, "Boynuna tasma takılanlar hayvan değil, onlar birer kahraman" dedi.
Samarai, gözyaşları içinde konuşmasını tamamladı. Bu sırada Irak'tan gelen iki kadın ve bir çocuk da gözyaşı döktü. Iraklı bir kadın, bir elinde çocuk ve bir elinde Kuran'ı Kerim ile ağladı.
Mitingde, sözün bittiği yerin Irak olduğunu dile getiren İnsani Yardım Vakfı Genel Başkanı Bülent Yıldırım da, "Biz bu manzaraları yıllardır duyduk. Gördüğümüz tek manzara var. Zalimler, Müslümanlar'ı insan yerine koymuyorlar. ABD askerlerinin Türkiye üzerinden rotasyonuna izin vermek, Irak'ta ABD askerlerinin yaptıklarına göz yummaktır. NATO Toplantısı Türkiye'de yapılmamalı, NATO eğer Türkiye'de toplantı yaparsa, sokaklara döküleceğiz. Katil canavar, hiçbir kelimeye sığmayan ABD Başkanı Bush'u Türkiye'ye getirtemeyeceğiz" ifadelerini kullandı.
Konuşma yapan Recai Kutan da, hükümeti eleştirdi. Kutan, "Irak'ta ortaya çıkanları sadece vahşet olarak nitelendirmek yanlış olur. İnsanlık dışı olaylar, sadece hapishanelerde değil, Irak genelinde yapılıyor. Hıristiyan ve Yahudi siyonistlerinin başlattığı haçlı seferinin amacına askeri güçle ulaşılmaya çalışılıyor. Yeryüzünde henüz adı konulmayan bir savaş başlamıştır. Nil ile Fırat arasındaki bütün toprakları işgal edip, büyük İsrail projesini uygulamaya koymak istiyorlar. Nerede Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, insan hakları savunucuları. Burada suçlu olanlar sadece Bush ile Şaron değil, onların politikalarına destek verenler de suçludur" dedi.
Haksızlık karşısında susanları dilsiz şeytan olarak nitelendiren Abdurrahman Dilipak ise, "Irak halkına sahip çıkmak, kendi geleceğine sahip çıkmaktır" diye konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından Irak halkı için dua edildi. Kalabalık daha sonra polisin yoğun güvenlik önlemleri altında dağıldı.

Reklam
Reklam