Irak'ta savaşın en ağır faturası kadına

BAĞDAT (İHA) - Irak'ta Kadına Özgürlük Hareketi, kadın ve kız çocuklarına yönelik şiddette keskin bir artış olduğunu belirtiyor.

Ülke genelinde modern giyimli kadınlar ise ölüm mangalarınca sürdürülen gizli savaşın en önemli kurbanları arasında yer alıyor.

Irak'ta Kadına Özgürlük Hareketi (IWF), ülke çapında eylem yapan aşırı uç isyancı grupların kadın hedefleri arasında ağırlıklı olarak sosyal aktivite içinde yer alan kesimin yer aldığını belirtiyor.

Kadın aktivistler, ülke çapında yaşanan kanlı savaşın en mağdur olan tarafını oluştururken, saldırıda eşini yitiren 4 milyon dul kadının çok büyük bir kısmı ise hükümetten destek aramak yerine kadın hakları savunucularına sığınıyor.

Reklam
Reklam

Diktatör rejimin ardından demokratik seçimlerle birlikte büyük vaatlerle kurulan Irak Kadın Bakanlığı'nın ise yaşanan şiddet olaylarının gölgesinde kaldığı gözleniyor.
Bütçe ayrılmadığı için şu ana kadar kadınlara yönelik hiçbir faaliyet gerçekleştirmediği belirtilen bakanlığın, kadın haklarını savunmakta oldukça yetersiz kaldığı vurgulanıyor.

HEDEFTE MODERN KADINLAR AĞIRLIKTA Son 5 yılda 4 milyon dul kadının yer aldığı Irak'ta, bu sayı her geçen gün artarken, Irak'ta Kadına Özgürlük Hareketi'ne göre ülkede barınan radikal grupların kız öğrencilere bakış açıları da farklı. Yüksek öğrenim gören kız öğrenciler, silahlı gruplarca tecavüze uğradıktan sonra öldürülüyor. Geçen yıl başkent Bağdat'ın El Gezaliye bölgesinde bir kadın öğretmene tecavüz edilerek öldürülmesi ise buna büyük bir örnek.

Ramadi, Felluce, Basra ve Bağdat'ta peçe giymeyen kadınlar, aşırı uç silahlı milislerce baş hedefi haline gelirken, Basra'da ölüm korkusu taşıyan Hıristiyan kadınların dahi başını örtmek zorunda kaldığı bilgisi veriliyor.

Reklam
Reklam

Irak'ta hiçbir dönem kadınlara yönelik adil bir uygulama olmadığın söyleyen Irak'ta Kadına Özgürlük Hareketi (IWF) Genel Sekreteri Dilsöz Rıza Abbas, "Biz Irak'ta hiçbir zaman gerçek anlamda hakkımızı almadık. Söyleyin bana, bu terör ortamında hangi kadın hakkını alsın ki? Şu an Irak'ın iç kesimine oranla kuzey biraz daha adil gibi görünüyor ancak, ülkenin geneline bakıldığında Irak kadının durumu çok kötü. Bağdat'ta modern kadın profilini bulmak çok zor, zira bu tür giyinen kadın asi gruplarca öldürülüyor" dedi.

Irak kadınının, dünyanın hiçbir ülkesinde olmadığı kadar ulusal mecliste yüzde 49'luk bir oranla temsil hakkının olduğunu, ancak bu oranın tam anlamıyla temsil hakkını yansıtmadığını kaydeden Iraklı kadın aktivist, ülke çapında kadınları intihar eylemlerinde kullanan terör örgütlerine de ateş püskürdü.

MALİKİ'DEN DUL KADINLA EVLENENLERE 38 MİLYON IRAK DİNARI PARA Şiddetin en keskin mağdurunun kadınlar olduğunu savunan IWF'nin Sağlık Kolu yetkilisi doktor Leyla Hasan ise ülkesindeki hemcinslerinin sağlıksız koşullarda hayat kavgası verdiğini söyledi.
Kadın hastalıklarından doğum evresine dek pek çok kadının ölümcül problemlerle karşı karşıya olduğunu ifade eden Hasan, doğum sırasında pek çok Iraklı kadının ya öldüğünü ya da sakat kaldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Leyla Hasan, pek çok hecinsinin ise insanlık dışı tecavüz olayları ile karşı karşıya kaldığını sözlerine ekledi.
Çeşitli uzman raporlarına göre koalisyon güçlerince tecavüze uğrayan kadınların sayısında çok büyük bir artış gözleniyor. Kaynaklar, bu kadınların birçoğunun da yakınları tarafından tecavüz sonrası öldürüldüğünü ortaya koyuyor.

Irak Parlamentosu, dul kalmış kadınlara yardım amaçlı olarak 2 ayda bir 75 bin Irak dinarı (50 Amerikan doları) verirken, Başbakan Nuri el-Maliki ise ülkesindeki eşini saldırılarda kaybetmiş dul kadınların daha fazla kötü yola düşmemesi için yeni bir öneri ile bu kadınlarla evlenen Iraklı erkeklere 38 Milyon Irak Dinarı (25 bin Amerikan doları) para yardımı vaadinde bulundu.

Mevcut koşullarda hiçbir sosyal güvenceleri olmayan dul kadınların bir kısmı geçimini sokaklarda dilencilik yaparak sağlıyor.