Irak'ta sıkıyönetim ilan edilebilir

BAĞDAT (İHA) - ABD'li üst düzey yetkililer, Saddam Hüseyin rejimi yıkıldığından beri süregelen saldırıları bastırmak için Irak'ta sıkı yönetim ilan edilebileceğinei açıkladı.

30 Haziran'da yönetimi devralacak Iraklı yetkililer, 200'den fazla kişinin ölümüne sebep olan saldırıları durdurmak için önlemler alacaklarını duyurdu.

Geçici Başbakan Iyad Allavi ile görüşen ABD Savunma Bakan Yardımcısı Paul Wolfowitz, "ülkenin bazı bölgelerinde sıkı yönetim ilan edilmesi konusunda Washington ve Bağdat arasında bir anlaşma olabileceğini" ifade etti.

Reklam
Reklam

Karşılıklı anlaşmaya varılmasının ülkede bir düzen kurmak için gerekli olduğunu söyleyen ABD'li yetkililer, Afganistan'da olduğu gibi Irak hükümeti ile anlaşamadıkları takdirde, hiçbir sorumluluk almayacaklarının altını çizdi.

Bunun yanında, bir ABD üst düzey yetkilisi, "Irak sıkı yönetim ilan ederse, bu Irak hükümetini ilgilendirir. ABD'yi değil" dedi.
Geçen hafta Bağdat'ta 41 kişinin ölümüne neden olan bombalı saldırılarla ortaya çıkan konuya ilişkin Irak İçişleri Bakanı Falah El Nakib Sava, sıkı yönetimin terörist saldırıları önleyebileceğini belirtti. Adalet Bakanı Melik Dohan el-Hasan ise, yeni hükümetin saldırıları durdurmak için olağanüstü yasalar çıkarabileceğini öne sürdü.