Irak'ta sünniler 3 aday teklif etti

Bağdat -(AA) Irak'ta Aralık ayında yapılan seçimlerin ardından hala kurulamayan hükümet için çalışmaların bu akşamüstü başkent Bağdat'ta başlayacağı ve Sünnilerin devlet başkan yardımcılığı, başbakan yardımcılığı ve meclis başkanlığı için 3 aday teklif ettiği bildirildi.

275 sandalyeli mecliste 44 sandalyesi bulunan Sünni oluşum Ulusal İttifak Cephesi'nin sözcüsü Cafer Ani, bütün parlamento bloklarının temsilcilerinin bu akşamüstü bir araya geleceğini belirttiği açıklamasında, "Tartışmalar zorlu geçecek" dedi.

Reklam
Reklam

Ani, pazartesi günü yapılacak meclis oturumundan önce devletin başındaki en önemli 9 makam için anlaşma sağlanacağının pek de mümkün
görünmediğini ifade etti.

Kendi grubunun adaylarını tanıtan Ani, Adnan El Duleymi'yi iki devlet başkan yardımcılığından biri için, Şeyh Halif Olayan'ı iki başbakan yardımcığından biri için ve Tarık El Haşimi'yi de meclis başkanlığını için aday belirlediklerini açıkladı.

Ani, bu isimlerin diğer parlamento blokları için uygun olup olmadığını göreceklerini belirtti ve diğerlerinin görüşlerini hesaba katacaklarını ve konsensüsle bir anlaşmaya varmayı umduklarını kaydetti.

Sundukları adaylar hakkındaki çekincelerin tarafsız olmasını beklediklerini ve kendilerinin Şiilerin başbakan adayı İbrahim Caferi'ye karşı çıkmalarına bir tepki olarak değil de ulusal çıkarlar dikkate alınarak hareket edilmesini umduklarını söyledi.

128 milletvekili çıkaran Şiilerin aday gösterdiği Caferi'nin başbakanlığa adaylığına 53 milletvekilli Iraklı Kürtler de karşı çıkıyor. Caferi'nin itiraz edilen adaylığı, Irak'ta 4 aydır bir hükümet kurulamamasının en önemli nedeni olarak gösteriliyor.

Reklam
Reklam