Irak'ta terör bağlantılı binlerce polis açığa alındı

DİYALA (İHA) - Irak'ın Diyala eyaleti ve çevresinde, ölüm mangaları ile işbirliği yaptıkları ve mezhep ayrımı gözettikleri gerekçesiyle binlerce polisin açığa alındığı bildirildi.

Şiilerin kontrolündeki Irak İçişleri Bakanlığı'nın Sözcüsü Tuğgeneral Abdülkerim Halef, Bağdat'ın 80 kilometre kuzeydoğusundaki Diyala ve bu kente bağlı ilçelerde, bazı üst düzey polis şeflerinin de aralarında bulunduğu 3 bin 800 polisin 'görevi kötüye kullanmaktan' dolayı açığa alındığını belirtti. Polislerin, 'yasaya itaatsizlik', 'rüşvet', ülke çapında kanlı eylemlere karışan 'ölüm mangaları ile iş birliği' ve halk arasında 'mezhep ayrımcılığı' gözetmekle suçlandığına dikkat çeken Abdülkerim Halef, bu emniyet görevlilerinin, "hükümete tam anlamıyla sadakat göstermediklerine kanaat getirildiğini" ifade etti. Halef, teröre destek verenlerin ve mezhep ayrımcılığı yapanların emniyet teşkilatında barındırılmayacağını söyledi.

Reklam
Reklam

Şiddet dalgasının yeniden yayıldığı Irak'ta açığa alınan polislerden bazılarının, görev sahasını emniyetsiz bir şekilde terk ettikleri, bazılarının ise silahlarını ülkedeki terör örgütü üyelerine ve isyancı gruplara verdikleri ileri sürülürken, görevden alınan emniyet mensuplarının, önümüzdeki günlerde açığa alınmalarına neden olan suçlamalardan dolayı yerel mahkemelerde yargılanmalarının beklendiği bildirildi.

Geçtiğimiz Eylül ayında ABD Kongresi'nin talebi üzerine, emekli Orgeneral James Jones'in başında bulunduğu Bağımsız Kurul tarafından hazırlanan Irak raporunda, İçişleri Bakanlığına bağlı emniyet teşkilatındaki çok sayıda polisin, etnik ve mezhepsel kaygılardan dolayı görevlerini yapmaktan çekindikleri belirtilmişti. Raporda emniyet teşkilatının yeniden organize edilmesi çağrısında bulunulmuştu.