Irak'taki referandumda Türkiye'nin tepkisine rağmen 3 dilde oy pusulası

Türkiye'nin tepki gösterdiği Irak'taki bölgesel Kürt yönetiminin 25 Eylül'de yapacağını duyurduğu bağımsızlık referandumu için oy pusulası hazırlanarak basıldı. Kürtçe, Arapça ve Türkmenler için Türkçe dilinin kullanıldığı oy pusulasında, Kerkük'ün de içinde bulunduğu ve tartışmalı bölge olarak adlandırılan bölgelerinde referandumu kapsadığı belirtildi.

Erbil merkmezli uydudan yayın yapan Rudaw TV'nin haberine göre Irak Bölgesel Kürt yönetiminin 25 Eylül'de yapacağını duyurduğu bağımsızlık referandumu için Yüksek Seçim Kurulu tarafından seçim pusulası hazırlandı.

ARAPÇA, KÜRTÇE VE TÜRKMENLER İÇİN KÜRDİSTAN DEVLETİNİN KURULMASINI İSTİYOR MUSUNUZ?" DENİLİYOR

Arapça, Kürtçe ve Türkmenler için Türkçe dillerinin kulanıldığı oy pusulasında, "Kürdistan bölgesel Yönetimi ve tartışmalı bölgeleri de içerisine alan bir bağımsız Kürdistan devletinin kurulmasını istiyor musunuz?" deniliyor.

Reklam
Reklam

Pusulanın altında merkezi Irak hükümetinin bayrağının bulunduğu bölgeye, 'Hayır', Irak Bölgesel Kürt yönetimi bayrağının bulunduğu bölgeye de 'Evet' işareti konuldu.

İŞTE O PUSULA

IKBY'DE REFERANDUM TARTIŞMALARI SÜRÜYOR

Muhalefetteki Komel lideri Bapir, referandumdan önce atılması gereken başka adımlar olduğunu belirtti

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) muhalefette yer alan Kürdistan İslami Toplum Partisi (Komel) lideri Ali Bapir, 25 Eylül'de yapılması planlanan referandumdan önce uygun bir zemin oluşturulması, siyasi partilerin bir araya gelmesi ve meclisin normalleşmesi talebinde bulundu.

Bapir, yaptığı yazılı açıklamada, "Maalesef sözü edilen referandum, ne sebepten olursa olsun, hizbi ve şahsi bir kalıba sokulmuş durumda. Bu yüzden referanduma büyük zarar verildi ve başarısız olmaya yakın" ifadelerini kullandı.

Referandumdan önce atılması gereken başka adımlar olduğunu belirten Bapir, şunları kaydetti:

"Devlet ilanı gibi büyük kararlar dahil olmak üzere her türlü kararda uygun bir zemin hazırlanmadan başarılı olunması mümkün değildir. Eğer ciddi bir şekilde bağımsızlığa doğru yürümek istiyorsak, siyasi partilerin diretme ve çekişmelerden uzak durup en kısa zamanda bir araya gelmesi gerekir. En başta ise meclisin tekrar işleyişine dönmesi ve normalleşmesi gerekiyor."

Reklam
Reklam

IKBY'de muhalefetin başını çeken Goran (Değişim) Hareketi de dün yaptığı yazılı açıklamada, referandum kararının yasal, ekonomik, siyasi ve toplumsal zemine uygun olmayan bir durumda alınması nedeniyle ertelenmesini istemişti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson ise önceki gün IKBY Başkanı Mesut Barzani'yi telefonla arayarak referandumun ertelenmesi talebinde bulunmuştu.

IKBY Başkanı Barzani, 7 Haziran'da siyasi parti temsilcileriyle yaptığı toplantı sonrası, 25 Eylül'de "bağımsızlık referandumu" düzenleyeceklerini duyurmuştu.

Anahtar Kelimeler: