Irak'taki Türk işçiler yardım istedi

KARS (İHA) - Kars'ın Arpaçay İlçesi'ne bağlı Tepeköy köyünden 3 ay önce çalışmak için Irak'a giden oğlu ve kardeşinden haber alamayan Şemistan Aydın, 3 gün önce farklı bir telefon numarasından arayan kardeşinin, canlarının tehlikede olduğunu ve yetkililerin kendilerini kurtarmalarını istediğini söylediğini belirtti.

Arpaçay İlçesi'nin Tekeköy köyünde oturan Şemistan Aydın (65), 3 ay önce kardeşi Amanbey Aydın (45), oğlu Dedekorkut Aydın (23) ve 3 amca çocuğunu çalışmaları için Irak'a gönderene kadar mutlu bir hayat sürdüklerini anlattı. Akrabalarıyla birlikte Arpaçay civarında 38 kişinin inşaat işçisi olarak Irak'ın Erbil kentine Türkiye İş ve İşçi Bulma Kurumu'nun izniyle gittiklerini söyleyen Şemistan Aydın, o günden sonra bir defa telefonla görüştüklerini daha sonra, hiçbir telefonlarına ulaşamadıklarını belirtti. Kardeşi Amanbey Aydın'ın 3 gün önce farklı bir telefondan çağrı bıraktığını ve aradıklarında 2 dakika görüşebildiklerini, bu görüşmenin de kendilerini kaygılandırdığını ifade etti. Şemistan Aydın, "3 aydır hiç birisinden haber alamıyorduk, 3 gün önce kardeşim bana telefon açtı ve 'Hayatımız tehlikede, sıkıntılıyız, paramızı bile ödemiyorlar ve bizleri dışarı bırakmıyorlar. İş bile vermiyorlar. Türkiye'nin gereken birimlerine bizim durumumuzu haberdar et, bizi kurtarsınlar. Biz buraya resmi kanaldan geldik, pasaport aldık, İş ve İşçi Bulma Kurumu'na müracaat ettik, çok perişan bir durumdayız. Sayın Dışişleri Bakanımız Abdullah Gül bu işle ilgilenirse iyi olur. Biz burada 450 Türk vatandaşıyız ve hepimiz mağdur durumdayız, hepimiz perişanız' diye dert yandı. İnşallah ilgili makamlar bunlarla ilgilenir ve bu vatandaşlarımız en kısa zamanda Türkiye'ye döner ve mutluluğa kavuşurlar" dedi.

Reklam
Reklam

Kardeşi Amanbey Aydın'ın konuşması sırasında oldukça tedirgin olduğunu da vurgulayan Aydın, "O telefon görüşmesinde, peşmergelerin şirketi bastığını ve Türkler'den 2-3 kişinin hafif şekilde yaralandığı da söylendi. Sık sık 'Devlet büyüklerine seslenin bizi buradan kurtarsınlar, çok perişan durumdayız' diyerek yalvardı" şeklinde konuştu.

Telefon görüşmesinden sonra kaygılarının arttığını da kaydeden Aydın, "Biz, ailece evlat acısını görmemek için tedirginiz ve perişan bir durumdayız. Gözümüz telefonlarda. Zaten telefonlarını da ellerinden almışlar. Hiçbir iletişim aracı yokmuş. Buradan giderken yanlarında götürdükleri telefonları arıyoruz cevap bile vermiyorlar. Sayın Bakanım inşallah bu sorunu çözer ve 450 kişi Türkiye'ye sağ salim döner" diye konuştu.