İran, ABD petrol şirketleriyle müzakereye hazır

İran Petrol Bakan yardımcısı Hüseyin Şirazi, şartlarının kabul edilmesi halinde ABD petrol şirketleriyle müzakerelerde bulunabileceklerini bildirdi.

Şirazi, Tahran'da düzenlediği basın toplantısında, dünyadaki birçok petrol şirketiyle işbirliği yaptıklarını ve bu konuda bir sınırlama ya da engellemenin söz konusu olmadığını söyledi.

ABD'nin, İran politikasında değişikliğe gideceğini açıklamasına paralel olarak bu ülkenin petrol şirketleriyle görüşülüp görüşülmeyeceğine ilişkin soruyu değerlendiren Şirazi, "ABD şirketlerinin ekonomiden anladıklarına eminim.

Reklam
Reklam

Yıllarca zaman ve fırsat kaybettiler. Biz, Amerikan şirketlerini engellemedik ki, onlar kendi kendilerini mahrum ettiler" ifadesini kullandı.

Batı dünyasıyla ticari ve ekonomik faaliyetlerde sorunları olmadığını kaydeden Şirazi, "İran'ın şartlarının kabul edilmesi halinde ister Avrupa ister Asya şirketi olsun hepsiyle müzakereye hazırız" dedi.

Şirazi, "ABD şirketleri de istiyorlarsa gelip İran şartlarında faaliyetlerde bulunabilir ve mahrum olmaktan kurtulabilirler" diye konuştu.

Yaklaşık 30 yıldır doğrudan diplomatik ilişkiye sahip olmayan İran ve ABD, düşük düzeyde de olsa ticari ilişkilerini sürdürüyor.