İran, Atom Enerjisi Kurumu ile ilişkileri gözden geçiriyor

İran parlamentosu, yaptırımlara onaydan sonra, Birleşmi Milletler'in nükleer konularındaki denetleme kurumu ile ilişkileri gözden geçirme kararı aldı.

İran parlamentosu, Güvenlik Konseyi'nin yaptırımlara onayından sonra, Birleşmi Milletler'in nükleer konularındaki denetleme kurumu ile ilişkileri gözden geçirme kararı aldı.

İran Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu başkanı Alaaddin Borujerdi tarafından yapılan açıklamada, bu konuda ne gibi bir adım atılacağı net bir şekilde ifade edilmedi.

Ancak, gözlemciler İran'ın, Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu'nun (UAEK) denetleme çalışmalarına kısıtlamalar getirebileceğini söylüyor.

Bu arada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, kararın değersiz olduğunu, bir mendil gibi çöpe atılması gerektiğini söyledi.

Reklam
Reklam

Kararı memnunlukla karşıladıklarını açıklayan ABD dışişleri bakanı Hillary Clinton ise, yaptırım kararına rağmen, İran ile diplomasi seçeneğinin hala açık olduğunu kaydetti.

Rusya İran'a füze satışını askıya aldı Rusya'dan gelen haberlerde ise bu ülkenin İran'a füze satışını öngören sözleşmeyi askıya aldığı vurgulanıyor.

Rus haber ajansı İnterfaks'a bilgi veren askeri bir yetkili, İran'a S-300 tipi karadan havaya füze tedarik edilmesine ilişkin sözleşmenin dondurulacağını açıkladı.

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yaptırımların kabul edilmesi halinde ülkesinin nükleer programı konusundaki görüşmelere katılmayacağını söylemişti.

Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Ertuğrul Apakan, Türkiye ve Brezilya'nın İran'la yaptığı nükleer takas anlaşmasının "yeni bir gerçeklik" yarattığını ve Türkiye'nin İran'a uygulanacak yaptırımın olumsuz bir etki yapacağından da kaygı duyduğunu ifade etti.

Brezilya'nın BM Büyükelçisi Maria Luiza Ribeiro Viotti, yaptırımların etkili bir araç olduğuna inanamadığını söyledi.

Reklam
Reklam

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Glyn Davies ise, Türkiye ve Brezilya'nın İran'la yaptığı anlaşmanın, İran'ın hâlâ ciddi oranda düşük düzeyde zenginleştirmiş uranyum stoğu tutabilmesine izin verdiğini belirtti.

Söz konusu kararda, İran'ın uranyum zenginleştirme progtramıyla ilgili Birleşmiş Milletler taleplerine uymadığı belirtiliyor.

'Yaptırımlar yumuşatıldı' İran'a yönelik yaptırımların içeriği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Çin ve Rusya'nın yanı sıra Almanya tarafından hazırlandı.

Batılı ülkeler tarafından yaklaşık bir yıldır gündemde tutulan yaptırımlara son şekli, Rusya ve Çin'in ikna edilmesiyle verildi.

Bu aşamada içeriğin biraz yumuşatıldığı tahmin ediliyor.

Olayın bu noktaya gelmesini engellemeye yönelik en ses getiren adım ise Türkiye ve Brezilya'dan geldi.

BM Güvenlik Konseyi geçici üyesi olan iki ülke, İran ile nükleer yakıt takasını öngören bir anlaşma imzaladı, ancak anlaşma daimi üyeler tarafından kabul görmedi.

Zira yaptırımların 15 üyeli Güvenlik Konseyi'nden geçebilmesi için 5 daimi üye tarafından veto edilmemesi ve en az 9 üyenin "evet" oyunu alması yetiyordu.

Reklam
Reklam

Amerika Birleşik Devletleri ve müttefikleri, İran'ın nükleer silah üretmeye çalıştığını savunurken, İran ise nükleer programının barışçıl amaçlar olduğunu söylüyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin İran'a yeni yaptırımlar öngören karar tasarısı için Türkiye ve Brezilya "Hayır" oyu kullanmış, Lübnan ise çekimser kalmıştı.

15 üyeli konseyde, ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin ile geçici üyeler Avusturya, Japonya, Meksika, Uganda, Bosna-Hersek, Gabon ve Nijer ise tasarıya destek verdi.