‘İran bomba yapmaya henüz karar vermedi’

İsrail Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, sürpriz bir açıklamayla İran’ın ‘nükleer bomba inşa etmeyeceğini’ söyledi.

İran’ın nükleer programının nihai amacının atom bombası elde etmek olduğunu öne süren İsrail yönetiminden şaşırtıcı bir çıkış geldi.

İsrail’de yayımlanan Haaretz gazetesine konuşan Genelkurmay Başkanı Benny Gantz, İran’ın henüz nükleer bomba yapma kararı vermediğini belirterek, ‘sistematik biçimde bomba inşa etme noktasına yaklaştığını ancak o zaman bu kararı verebileceğini’ söyledi.
“Çalışmaları sonlandırmaya henüz karar verilmiş değil” diyen Gantz, İran yönetiminde nihai söz sahibi dini lider Ayetullah Ali Hamaney’i kastederek “Bence çalışmaları o aşamaya kadar devam ettirirse büyük bir hata yapmış olacak. Son aşamaya geçeceğini düşünmüyorum” diye ekledi. Gantz, İran petrol ihracatı üzerindeki ‘yaptırımların meyve vermeye başladığını’ vurgularken İranlı liderlerin ‘çok aklıbaşında davrandığını’ belirterek İsrail ordusunun askeri seçeneğe pek de sıcak bakmadığını ortaya koydu. Savunma Bakanı Ehud Barak da “Eğer Amerikalılar, Avrupalılar ve bizler kararlıysak İranlıları atom bombası elde etme kararından önce durdurabiliriz” dedi.

Reklam
Reklam

Görüş ayrılığı var
AFP haber ajansı, Tel Aviv ve Washington yönetimlerinin Tahran’ın bomba inşa etme kararını henüz almadığına dair kanının güçlendiği yorumunu yaparken Başbakan Binyamin Netanyahu’nun sert söylemlerini hatırlatarak İsrail hükümetindeki görüş ayrılıklarına dikkat çekti. Netanyahu, İran’ın uranyum zenginleştirmesine tamamen karşı çıkarken Barak, yüzde 20 oranında zenginleştirmesine karşı çıkmıyor.

Anahtar Kelimeler: