İran dışişleri bakanı Mütteki Türkiye'de

ANKARA (İHA) - İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mütteki, Avrupa Birliği (AB) ile nükleer program müzakerelerinin iki hafta içerisinde başlayacağını belirterek, "Gündemimizde ABD ile müzakere yok" dedi. Irak için iki seçenek bulunduğunu ifade eden Mütteki, "Birinci seçenek mevcut idari yapı devam ederek, yabancı güçler Irak'tan toprak bütünlüğünü Irak halkına bırakarak çekilir. İkinci seçenek terör ve istikrarsızlık devem eder. Biz ilk seçenekten yanayız" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ve İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mütteki, Dışişleri Bakanlığı Konutu'nda yaptıkları görüşme sonrası ortak basın toplantısı yaptı. Bakan Gül, 'dostumuz ve komşumuz' diye nitelendirdiği İran heyetini Türkiye'de ağırlamaktan mutluluk duyduklarını vurgulayarak, iki ülke arasında ilişkilerin köklü bir tarihe dayandığını söyledi. Görüşmede iki ülke arasındaki işbirliği ile terörle mücadele konusunun ele alındığını anlatan Dışişleri Bakanı Gül, İran'ın PKK'yı terör listesini geçiren ülkelerden birisi olduğunu hatırlattı. Türkiye ve İran arasındaki ekonomik ve ticari işbirliğinin artırılmasına yönelik konuları da masaya yatırdıklarını ifade eden Gül, iki ülke arasındaki 4 milyar dolar olan ticaret hacmin artırılmasını ele aldıklarını ifade etti. Görüşmede, yatırımların karşılıklı olarak geliştirilmesi, Irak başta olmak üzere bölgesel konular ve uluslararası konuları gündeme getirdiklerini belirten Gül, "Türkiye komşu ülkelerle yakın işbirliği ve ilişkiler kurmak istiyor. Halklarımızın ve iş adamlarımızın birbirleriyle işbirliği yapması iki ülkenin çıkarına olacaktır" şeklinde konuştu. İran Dışişleri Bakanı Mütteki ise, 'Aziz kardeşim' dediği Gül'e kendilerine gösterdiği yakın ilgi nedeniyle teşekkür etti. Dışişleri Bakanı olarak ilk ziyaretini daha önce Türkiye'ye yaptığını hatırlatan Mütteki, İran hükümetinin iki ülke arasındaki işbirliğine büyük önem verdiğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Görüşmede uluslararası terörizm konusunu ele aldıklarını anlatan Mütteki, "PKK gibi terörist gruplara hiçbir faaliyet alanı göstermememiz gerekir" dedi. Türkiye ve İran arasında 4 milyar dolar olan ticaret hacminin 5 milyar doları aşmasını istediklerini ifade eden Mütteki, görüşmede ekonomik ve ticari konularını yanısıra gaz ve TAV konularını da ele aldıklarını vurguladı. Mütteki ayrıca, Mekke'de yapılacak olan İslam Konferansı Örgütü toplantısının da gündeme geldiğini söyledi.

Bakan Gül ve Mütteki, basın toplantısı sonunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Mütteki, kendisine soru yönelten gazetecilerin hangi kurumda çalıştıklarını sorması dikkati çekti. Avrupa Birliği ile nükleer program müzakerelerinin iki hafta içerisinde başlayacağını anlatan Mütteki, gündemlerinde ABD ile müzakerelerin bulunmadığını kaydetti. Nükleer müzakerelerin nerede başlayacağının henüz belli olmadığını söyleyen İran Dışişleri Bakanı, kendileri için yerin çok önemli olmadığını vurguladı. Bir soru üzerine Irak'taki gelişmeleri de değerlendiren Mütteki, "Bizim Irak'la ilgili tutumumuz açıktır. Mevcut devlet yapılanmasının devam etmesini destekliyoruz. Daha sonra yabancı güçlerin Irak'ın toprak bütünlüğünü Irak halkına bırakarak bölgeden ayrılmalıdır. İkinci seçenekte ise terör ve istikrarsızlık devam eder. Biz birinci seçenekten yanayız. Çünkü Irak'taki istikrarsızlık Irak'la sınırlı kalmıyor, başta Iran ve Türkiye olmak üzere tüm komşu ülkeleri etkiliyor" açıklamasını yaptı.

Reklam
Reklam

Dışişleri Bakanı Gül ise, terörle mücadele konusuna büyük önem verdiklerini belirterek, "Tüm birimlerimiz gerekli işbirliğini yapacaklardır" dedi.