İran Dışişleri Bakanlığı: Erdoğan'ın sözleri kabul edilemez

İran Dışişleri Bakanlığı, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın İran'a dair sözlerine karşılık yazılı açıklama yaptı.

İran, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran'ın bölgede yayılmacı politikalar izlediğine yönelik kullandığı ifadelere sert tepki gösterdi. Tahran yönetimi ayrıca "İran'dan 3 milyon mülteci Türkiye'ye gelebilir” diyen Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ı da sert ifadelerle hedef aldı.

İran Dışişleri Bakanlığı yaptığı yazılı açıklamayla, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İran konusundaki sözlerini " kabul edilemez” olarak nitelendirerek, Ankara'yı komşularıyla ilgili "yayılmacı ve müdahaleci” politika yürütmekle suçladı.

Reklam
Reklam

İŞTE İRAN'IN AÇIKLAMASI

Açıklamada, "Erdoğan'ın İran konusunda kullandığı ifadeler, kabul edilebilir değil. Maalesef Türk yetkililerin, komşularına yönelik temelsiz, müdahaleci ve sorun yaratacak açıklamaları devam ediyor. Ankara, başkalarını suçlayarak ve hayali iddialarını tekrarlayarak komşuları konusunda izlediği yayılmacı ve müdahaleci tavrını izah etmeye çalışıyor” ifadelerine yer verildi.

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Salı günü İstanbul'da düzenlenen Tatlı Dil Forumu'nda yaptığı konuşmada, "Irak'ta mezhep gerilimi yükseliyor. Irak'taki olay aynı zamanda mezhep geriliminden dinamizmini alan aslında bir ırkçılıktır, o da İran'ın adeta kendi o tarihten gelen ırkçılığını bölgede yayılmacı politikalarıyla geliştirmesidir” ifadelerini kullanmıştı.

"VEYSİ KAYNAK'IN SÖZLERİ TUHAF”

İran Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak'ın, CNN Türk'te yaptığı İran'dan Türkiye'ye 3 milyon mülteci gelebileceği söylemi "alakasız ve tuhaf ” diye yorumlandı.

VEYSİ KAYNAK NE DEMİŞTİ?

Kaynak, bir başka tehlikenin daha olduğuna dikkat çekerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"İran'da aldığımız bilgilere göre, yaklaşık 3 milyon mülteci var. İzinsiz mülteci var ve bunlar Türkiye'ye doğru hareketlenme içerisinde. İran'daki 3 milyon mülteci Türkiye'ye gelmeye çalışıyor. Daha çok Afgan maalesef. Yani İran'ın daha doğusundan. Şöyle bir endişemiz de var. Sanki Türkiye'ye doğru göçlerine İran devleti de yardımcı oluyor demeyeyim de; göz yumuyor gibi. Sadece 2016 yılında Iğdır ve Ağrı illerimizden izinsiz geçiş yapmak isteyen tam 30 bin mülteci girdi. Türkiye sınırlarından girdi ve işlem yapıldı onlar hakkında. Bunları hep komplike düşünmemiz lâzım. Bir, sınır güvenliğimiz önemli, bunun için sınıra duvar inşâ ediyoruz. Bu sene bu duvar bitecek. İki, o bölgede geri kabul merkezi yapıyoruz. Serbestçe Türkiye'de ellerini kollarını sallayarak dolaşmasınlar diye. Geri kabul merkezimiz İçişleri Bakanlığımız tarafından yaptırılıyor, birkaç ay içerisinde bitirilecek. Üç, düşünün ki; bunlar Türkiye'de kalmak için de gelmiyorlar. Avrupa'nın, dünyanın bunu da düşünmesi lâzım. Bir geçiş noktası olarak gelmek istiyorlar. Türkiye'de kalmak istemiyorlar. Batı'ya geçmek istiyorlar, bütün bunlar için Türkiye önemli bir bariyer ve önemli maliyete katlanıyor."

TÜRKİYE, MÜLTECİ MESELESİNİ İRAN'DAN ÖĞRENMELİ

Reklam
Reklam

Açıklamada, "İran, 30 seneye aşkın bir süredir komşu ülkelerden gelen milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Türkiye, İran'ın bunca sene bu insani meseleyi hiçbir zaman siyasi ve özel hedefler doğrultusunda suiistimal etmediğini ve her hangi bir ülkeye karşı kullanmadığını İran'dan öğrenmeli ” denildi.

TÜRKİYE'DEN KOMŞULARININ EGEMENLİK HAKLARINA SAYGI GÖSTERMESİNİ İSTİYORUZ

İran Dışişleri Bakanlığı, "Türkiye'den insani meseleleri siyasi çekişmelere dâhil etmemesini, komşularının egemenlik haklarına ve Suriye ile Irak halklarının isteklerine saygı göstermesini istiyoruz” diye kaydetti.Açıklamanın sonunda, "İran, komşular arasındaki ilişkilerin güçlenmesi ve gelişmesi için en iyi yöntemin ülkelerin toprak bütünlüğüne saygı gösterilerek, başkalarını suçlamak yerine yapılacak yapıcı diyalogdan geçtiğine inanıyor” görüşüne yer verildi.