İran görüşmeleri Moskova'da devam edecek

Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran'ın nükleer programı konusunda iki gün süren görüşmeler sonunda toplantılara Haziran ayında Moskova'da devam edilmesi kararlaştırıldı.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta İran'ın nükleer programı konusunda iki gün süren görüşmeler sonunda toplantılara Haziran ayında Moskova'da devam edilmesi kararlaştırıldı.

Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton, bazı belirgin farklılıkların giderilemediğini ama ortak bir zeminde buluştuklarını söyledi.

AB yetkilileri, altı ülke temsilcisinin İran'a uranyum zenginleştirme çalışmalarını durdurması için bir teklif götürdüklerini belirtti.

Ancak Tahran, uranyum zenginleştirmenin "müzakere dahi edilemeyecek bir hak olduğu" konusunda ısrarcı.

Reklam
Reklam

Ashton, Irak'ın başkentinde yürütülen iki günlük görüşmelerin ardından Perşembe günü yaptığı açıklamada müzakereleri "yoğun" olarak nitelendirip ekledi:

"Karşılıklı ilerleme kaydetmek istediğimiz gayet açık, ortak zemin de mevcut. Ancak hala belirgin farklılıklar var" dedi.

Ashton, yeni toplantının 18-19 Haziran'da Moskova'da yapılabileceğini söyledi.

İran'ın başmüzakerecisi Said Celili de, barışçı amaçlarla nükleer enerji ve uranyum zenginleştirmenin İran'ın "hakkı olduğunu" belirtti.

Görüşmeleri takip eden BBC muhabiri James Reynolds'a göre hiç kimse büyük bir ilerleme kaydedilmesini beklemiyor.

Associated Press haber ajansına açıklama yapan bir Batılı diplomat, altı ülke müzakerecisinin İran'a eski ve yeni tekliflerden oluşan bir paket sunduğunu, paketin tıbbi izotoplar ve nükleer güvenlik konusunda işbirliği yapılmasını içerdiğini belirtti.

Diplomatlar, Tahran'dan da karşılığında uranyum zenginleştirme programını yüzde 20 oranında düşürmesinin talep edildiğini söyledi.

İran medyası, Celili'nin de, Tahran'ın nükleer ve nükleer olmayan meselelerle ilgili beş maddelik teklif paketini sunduğunu duyurdu. Avrupa Birliği Dış Politika Temsilcisi Catherine Ashton da, Tahran'ın teklif yaptığı haberini doğruladı ama ayrıntı vermekten kaçındı.

Reklam
Reklam

Ashton'ın önderliğindeki altı ülke, İran'ın uranyum zenginleştirme çalışmalarını durmasını ve Birleşmiş Milletler denetçilerinin nükleer çalışmaları incelemeye onay verecek bir anlaşmaya varılmasını amaçlıyor.

İran'ın önceliği uluslararası yaptırımların kaldırılması. Tahran, nükleer silah üretme amacında olmadığını belirtmişti.

İran'ın, nükleer enerji santrallerinin faaliyetlerini sürdürebilmek için zaman kazanmaya çalıştığını iddia eden İsrail de, görüşmeleri yakından takip ediyor.