"İran isterse nükleer silah yapabilir"

İsrail gazetesi Haaretz, İsrail Askeri istihbarat Birimi Başkanı Tümgeneral Amos Yadlin'in, İran'ın nükleer program konusunda 'teknolojik eşiği' geçtiğini ve bundan sonra her şeyin artık Tahran'a bağlı olduğunu söylediğini yazdı.

Gazeteye göre, İran'ın nükleer programını engellemeyi ulusal güvenliği için öncelik olarak adlandıran Mossad Başkanı Meir Dagan'ın üstlendiği misyon da artık boşa çıkmış oldu. İsrail kadar Arap ülkeleri de İran'ın nükleer programından büyük bir endişe duyduklarını belirtiyor. Özellikle Arap ülkeleri, İran'ın bu gücünü kendilerine karşı kullanarak hem topraklarını işgal etmesinden ve hem de Şiiliği yaymasından korkuyor.
İsrail askeri istihbaratı, 'teknolojik eşiği' geri dönüşü olmayan nokta olarak adlandırılıyor. Uluslar arası Atom Enerjisi Kurumu'nun son raporunda İran'ın ulaştığı nokta detaylı olarak ele alınmış ve bu ülkede bir ton uranyumu zenginleştirecek 4 bin aktif santrifüj olduğu belirtilmişti. 25 kilogram zenginleştirilmiş uranyum bir bomba yapmak için yeterli olarak kabul ediliyor. İsrail, özellikle yeni ABD Başkanı Barack H. Obama'nın İran politikasından büyük bir rahatsızlık duyuyor ve İran'a karşı Bush döneminde uygulanan tecrit politikalarının daha da ileri götürülmesi gerektiğini öne sürüyor. Ancak Obama ise tam tersi bir politika izleyerek İran'la yakınlaşma politikası güdüyor. ABD, bu ay sonunda yapmayı düşündüğü Afganistan Konferansı'na da İran'ı davet edeceğini duyurmuştu.

Reklam
Reklam

Suudi Arabistan'da yayınlanan Saudi Gazete ise nükleer çalışmaları Arap dünyasında büyük bir endişe uyandıran İran'ın nasıl durdurulacağı konusunda ABD'ye çağrıda bulundu.
Ortadoğu'nun ABD'den talepleri başlığıyla yayınlanan başyazıda İran'ı durduracağını sürekli olarak gündeme getiren İsrail'in muhtemel bir saldırısının Körfez ülkeleri için çok büyük bir tehlike teşkil ettiği de vurgulanıyor.

CİHAN