İran karpuzu üreticiyi endişelendirdi

Sınır ticareti adı altında yurda getirilen, ancak Türkiye'nin birçok bölgesinde tezgahlarda yerini alan İran karpuzunun, yerli üreticide fiyat kaygısına neden olduğu bildirildi.

Ceyhan Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de her yıl 4 milyon tona yakın karpuz üretimi yapıldığını belirterek, bunun yüzde 40'ının Çukurova yöresinden karşılandığını kaydetti.

Yöredeki üreticilerinin 1-1,5 ay sonra karpuz hasadına başlamayı planladığını ifade eden Tezcan, buna karşın bazı marketlerde ve manavlarda son günlerde İran'dan getirilen karpuzun satışının yapıldığını söyledi.

Bu ürünlerin sınır ticareti adı altında yurda sokulduğunu belirten Tezcan, ''Bu ürünlerin normal şartlarda İran ile sınırı olan illerde satışa sunulması lazım. Ancak şu an Adana'da, Ankara'da ve İstanbul'da bile bu karpuzları görebilirsiniz'' dedi.

Reklam
Reklam

Uygulama kapsamında ithal edilen ürünlerin az vergilerle piyasaya girdiğini ifade eden Tezcan, ''Düşük vergilerle yurda getirilen İran karpuzu yerli üreticiye zarar veriyor. Özellikle Türkiye'deki üretim döneminden önce bu ürünlerin yurda girmesi üreticilerde düşük fiyat kaygısına neden oluyor'' diye konuştu.

Tezcan, hasat öncesi ortaya çıkan bu soruna çözüm bulunmasını isteyerek, çiftçinin korunması gerektiğini ifade etti.

AA muhabirinin Adana Hal Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, kente yaklaşık 45 ton civarında İran karpuzu geldi.

Halden toptan fiyatı kilosu 1 ile 1,5 lira arasında satışa çıkartılan İran karpuzu, tüketiciye ise 2 lira civarında sunuluyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz