Amano, yönetim kurulu üyelerine sunduğu raporunda, İran'ın nükleer tesislerinde “nükleer silah sahibi olmaya yönelik birçok deney yaptığı ve bazılarında başarıya ulaştığı yolunda güvenilir kaynaklardan bilgi elde ettiklerini” belirterek, “İran'ın nükleer silahları dizayn etmek ve bazı parçalarını denemek üzere de faaliyette bulunduğunu” ileri sürdü.
İran'ın UAEK nezdinde deklare ettiği nükleer malzemeyi barışçıl amaçla kullandığını da raporunda ifade eden Amano, somut olarak bir kaynak belirtmeden,
“Güvenilir kaynaklardan edindiğimiz bilgilere göre” diyerek, “İran'ın nükleer silah sahibi olmak üzere faaliyette bulunduğunu ve deney yaptığını” iddia etti.
Yukiya Amano, İran'ın nükleer programına ilişkin hazırladığı son raporunu kurumun merkezinde yönetim kurulu üyesi 35 ülkenin temsilcilerine yazılı olarak gönderdi.
Raporun, 17-18 Kasım tarihleri arasında Viyana'da yapılması planlanan yönetim kurulu olağan toplantısında da üye ülkelere sunularak tartışmaya açılacağı belirtiliyor.
RUSYA: “UAEK'NIN RAPORU GERİLİM KAYNAĞI”
Öte yandan Rusya, UAEK'nın İran'ın nükleer programı ile ilgili raporunun, büyük güçler ve Tahran arasındaki “gerginliği” beslediğini bildirdi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Moskova'nın büyük bir gözbağı ve idrak eksikliği hissettiği çünkü UAEK raporuyla ilgili son günlerde yazılıp söylenenlerin, İran'ın nükleer çalışmalarına bağlı sorunlar çevresindeki gerilimi artırıcı bir kaynak haline dönüştüğü belirtildi.
Raporun tam metninin henüz eline geçmediğini belirten Rusya Dışişleri Bakanlığı, UAEK'nın belgelerinin gizliliğini sağlama kapasitesini sorguladığının da altını çizdi.
Yarın açıklanması beklenen gizli raporun bu akşam basına sızan bölümlerine göre, UAEK, güvenilir kaynaklardan sağladığı bilgiler temelinde, İran'ın nükleer programının askeri boyutuyla ilgili “ciddi endişesi” bulunduğunu belirtiyor.
İran'ın nükleer tesislerinde, “nükleer silah sahibi olmaya yönelik birçok deney yaptığı ve bazılarında başarıya ulaştığı yolunda güvenilir kaynaklardan bilgi elde ettiklerini” belirten UAEK, “İran'ın nükleer silahları dizayn etmek ve bazı parçalarını denemek üzere de faaliyette bulunduğunu” kaydediyor.