İran, nükleer tecrübelerini paylaşmaya hazır

Tahran (AA) - İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad, nükleer teknoloji alanındaki tecrübelerini başka ülkelerle paylaşmaya hazır olduklarını söyledi.

Ahmedinejad, resmi ziyaret için Azerbaycan'a hareketinden önce Erdebil kentinde katıldığı bir açılış töreninde yaptığı konuşmada, ülkesinin Batı ile gerginliğe neden olan nükleer programına da değindi ve "Düşmanlarımız artık, İran'ın nükleer ilerlemesinin önünü kesemezler" dedi.

Bütün nükleer faaliyetlerinin uluslararası kanunlar çerçevesinde olduğunu söyleyen Ahmedinejad, şunları kaydetti: "Bugün İran, nükleer yakıt teknolojisine sahip ülkeler arasında. Bu konudaki bütün engelleri aştık. Dünya bugün İran'ı nükleer teknolojiye sahip bir ülke olarak tanıyor. Nükleer teknoloji alanındaki kazançlarımız, bütün milletlerin barışı içindir. Biz, bunları diğer ülkelere vermeye hazırız. Çünkü bu, insanlığın ilerlemesi doğrultusunda olacak."

Reklam
Reklam

Bu arada, Tahran yönetimi ile Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu (UAEK) heyeti arasında, İran'ın nükleer sorununun çözümüne yönelik görüşmeler devam ediyor.

İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Yardımcısı Cevad Vaidi ve UAEK Başkan Yardımcısı Olli Heinonen başkanlığındaki heyetler arası görüşmelerin 3. turunun bugün tamamlanması bekleniyor. BM Güvenlik Konseyinin aldığı iki yaptırım kararını kabul etmeyen ve nükleer faaliyetlerini sürdüren İran, Haziran ayında, sorunun çözümü için UAEK ile görüşmeyi önermiş, bu çerçevede taraflar iki kez bir araya gelmişti.

İran UYGK Genel Sekreteri ve nükleer konulardaki baş müzakerecisi Ali Laricani de görüşmeler devam ederken yaptığı açıklamada, yeni bir yaptırım kararına "sert yanıt" vereceklerini söyledi. Laricani, "Eğer mantıksız bir adım atarlarsa, bu girişim, müzakereleri ve UAEK ile işbirliğimizi sonuçsuz bırakır" ifadesini kullandı.