İran, Papa'dan özür bekliyor

TAHRAN (İHA) - Katolik dünyasının lideri Papa 16. Benedict'in İslam dini ve Hz. Muhammed aleyhindeki sözlerine tepkiler artarak devam ediyor. İslam dünyasının muhtelif bölgelerinde yapılan protestolar ve yayınlanan bildirilerin ardından Papa'nın "üzgün olduğunun" açıklanması da tepkileri azaltmadı.

İran'da da Papa'nın açıklamalarına tepkiler gün geçtikçe artıyor. İki gündür İran'ın dini şahsiyetleri de yaptıkları yazılı açıklamalarla, Katolik dünyası lideri Papa 16. Benedict'in açıklamalarının sorumsuzluğuna dikkat çekti. Kum İslam alimlerinden Ayetullah Vahid Horasani, Ayetullah Lenkerani, Ayetullah Mekarimi Şirazi gibi din alimleri yayınladıkları bildirilerle, Papa'nın açıklamalarının bir din adamına yakışmadığını vurgularken, eski cumhurbaşkanlarından ve İslam Nizamı Maslahatı Teşhis Konseyi Başkanı Ayetullah Haşimi Rafsancani de Papa'nın Müslümanlar'dan özür dilemesi gerektiğini söyledi. İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni de Papa'nın sorumluklarına dikkat çekerek sarf ettiği sözleri "sorumsuzca" olarak niteledi.

Reklam
Reklam

Dinlerarası Diyalog Merkezi Başkanı Dr. El Hurla Mirdamad3 bir süredir dinler arasından güzel ve yapıcı diyalogların olduğunu hatırlatarak, bazı yetkililer ve din adamlarının yaptıkları açıklamaların bu görüşmeleri zora soktuğunun altını çizdi. Papa 16. Benedikt'in konuşmasında tarihten alıntılar yaptığını ama gerçeklerin alıntılardaki gibi olmadığını hatırlatan Mirdamadi, "Ahlak dini olan İslamiyet, aynı zamanda bir barış dinidir. Papa'nın sözleri alıntı olsa da bu sözler doğru değildir. Papa 2. Jean Poul, tarihte Katolik dünyasının, Müslümanlar ve Yahudiler'e karşı işlediği cinayetler için defalarca özür dilemiştir. İslam vahdet ve birlik dinidir ve her türlü baskıdan uzak bir dindir" dedi.

Bir dini liderlerin 2 milyara yakın Müslüman nüfusunun dini değerlerini göz önüne alarak konuşma yapması gerektiğini de belirten İran Dinler ve Medeniyetler Arası Diyalog Merkezi Başkanı Dr. Mirdamad3, "Papa'nın sözlerinden dolayı üzüntü duyduk. Papa Müslümanlar'dan doğrudan özür dilemeli ve bundan sonra da, Müslümanlar'ın inançları ve değerlerini göz önünde bulundurarak konuşmalı" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam