İran Riyalinin Değer Kaybetmesi Acemlerin Alışveriş Yapmasını Olumsuz Etkiliyor

İran Riyalinin 2 yıl içinde dolar karşısında yüzde 60 oranında değer kaybetmesi Acem turistleri alışveriş...

İran Riyalinin 2 yıl içinde dolar karşısında yüzde 60 oranında değer kaybetmesi Acem turistleri alışveriş yapmada pazarlık yapmaya zorluyor. Paraları değer kaybeden İranlılar, Türkiye'de 2000 ile 2009 yılları arasında yaptıkları alışveriş yapmadaki çeşitliliği belirli alanlara sığdırıyor. Acem turistler, tatilde alışveriş yapmada 'Ayağını yorganına göre uzat' Türk atasözünü göz önünde bulundurarak hareket ettiklerini belirtiyor.

İran'dan Türkiye'ye Acem turist getirmede öncü olan Narkissos Tourism Seyahat Acentesi sahibi Erkan Kaplan, İran'da ambargoya bağlı olarak İran Riyalinin Amerikan Doları karşısında değer kaybetmesinin Acem turistlerin alışveriş yapmada dikkatli olma ve tatilde harcamalarında kısıtlama yapmaya yönelttiğini söyledi. İranlı turistlerin Türkiye'de 2000 ile 2009 yılları arası tatil yapmada altın çağlarını yaşadığını belirten Erkan Kaplan, 2 yıldır ekonomik krizi bağlı İranlı turistlerin harcama yapmada yüzde 50 oranında azalma olduğunu kaydetti. Kaplan, "İran parasının değer kaybetmesi tatilde alışveriş yapmada belirli ürünleri almaya zorluyor. İran turizmi en büyük düşüşü geçen yıl yaşadı. Bu düşüş her alana yansıdı. İran parasının değer kaybetmesi Acemlerin tatilde kısıtlama yapmasına neden oldu." diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türkiye'ye 2000 yılında 381 bin İranlı turistin geldiğini ve 11 yıl içinde bir milyon 500 bine ulaştığını anlatan Kaplan, geçen yıl ise bu rakamların yüzde 32'lik düşüşle 980 bin seviyesine düştüğünü kaydetti. Fars Kültürü Koruma ve Geliştirme Vakfı Başkanı Ali Hasan Nassan, İran parasının 2 yıldır içinde yüzde 60 oranında uluslararası para karşısında değer kaybettiğini, bunun da tatilde alışveriş yapmada yüzde 50 oranında kısıtlama yapmaya gidildiğini söyledi. İranlıların dünyada birinci sırada tatil yaptığı ülkenin Türkiye olduğunu belirten Nassan, en yoğun tatil yaptıkları dönemin 14 günlük Nevruz Bayramı tatili süresi olduğunu kaydetti. Nassan, "2005 yıllarında İstanbul ve Antalya'da yaptığı harcamaları bugün yapamıyoruz. 8 yıl önce yaptığımız alışverişin bugün yüzde 50'ni ancak yapabiliyoruz. Alışveriş önceliğini ise genelde giysi ve hediyelik eşya oluşturuyor." diye konuştu.

Mimar Meryem Turab Tahran'dan eşi işe birlikte geldikleri 8 günlük tatillerini Antalya'yı görme , Manavgat Irmağı'nda bot turu, Köprülü Kanyon'da rafting ile Konya'da Mevlana Müzesi'ni ziyaret edeceklerini kaydetti. Manavgatlı esnaf Ali Acır, İranlı turistlerin 5 yıl öncesine göre alışveriş yapmada harcamaları yüzde 50 oranında azaldığını söyledi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: