İran, UAEA'nın son raporunu bekliyor

TAHRAN (İHA) - İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Yardımcısı Cevad Veidi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) P1 ve P2 santrifüjleri ile ilgili raporunu beklediklerini bildirdi.

İran Devlet Televizyonu'nun İngilizce yayın yapan servisinin haberine göre, İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Yardımcısı Cevad Veidi, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) ile yaptıkları son müzakereleri "olumlu ve yapıcı" olarak değerlendirerek Ajans'ın P1 ve P2 santrifüjleri ile ilgili raporunu beklediklerini söyledi. Veidi, "Ajans'ın P1 ve P2 santrifüjleri konusundaki tüm sorularını cevaplamaya çalıştık ve istenen tüm bilgileri verdik" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Ajans ile son müzakerelerin 4 gün sürdüğünü hatırlatan Veidi, UAEA'nın İran'ın nükleer enerji faaliyetleri hakkında olumlu rapor hazırlaması halinde diğer konuların müzakere edilmesine başlanacağını belirtti. UAEA Genel Müdür Yardımcısı Oli Hainonen ve İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi Sekreteri Yardımcısı Cevad Veidi başkanlıklarında yapılan P1 ve P2 santrifüjleri müzakerelerine 2 Kasım'da son nokta konulmuştu.

UAEA Genel Müdürü Muhammed El Baradey'in İran'ın nükleer enerji faaliyetleri ile ilgili son raporunu 15 Kasım'da açıklaması bekleniyor. AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana'nın da eş zamanlı olarak İran'ın nükleer enerji faaliyetleri hakkında bir rapor açıklaması bekleniyor.

BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa ile Almanya'dan oluşan 5+1 ülkeleri de 19 Kasım'da biraraya gelerek UAEA ve AB'nin söz konusu raporlarını değerlendirecek. Bu toplantıda İran aleyhine ağırlaştırılmış 3. yaptırım paketi kararı alınıp alınmayacağı görüşülecek.

Reklam
Reklam

BM Güvenlik Konseyi'nin daha önceki 2 yaptırım kararında İran'dan uranyum zenginleştirmesini askıya alması da istenmişti. BMGK'nın yaptırım kararlarını tek taraflı ve yasadışı ilan eden İran, nükleer enerji faaliyetlerini yavaşlatma, askıya alma ve durdurmanın söz konusu olamayacağını açıklamıştı. 3. yaptırım paketi konusunda BMGK'yı uyaran İran, aksi halde UAEA ile yaptığı işbirliği ve müzakerenin seviyesini gözden geçireceğini her fırsatta dile getiriyor.