İran ve Mısır, kamuoyunu uyardı

KAHİRE (İHA) - İran ve Mısır, İsrail ile Lübnan arasındaki savaş gerginliğine son verilmesini amaçlayan BM kararının uygulanması konusunda uluslararası kamuoyunun destek vermesini istedi.

Ortadoğu'daki savaş gerginliğinin sona erdirilmesi amacıyla BM tarafından hazırlanan karar, Mısır ve İran tarafından da destekleniyor. BM Genel Sekreteri Kofi Annan tarafından teminat verilen kararın uygulanmaya konmasına saatler kala gelen açıklamada, İran ve Mısır dışişleri bakanları, uluslararası kamuoyuna çağrıda bulunarak, bölgedeki çatışmaların sonlandırılması için baskıcı olmalarını istedi. Mısır Dışişleri Bakanı Ahmed Abul Gheit, İranlı meslektaşı Menuçehr Muttaki ile yaptığı görüşmenin ardından, "Tüm gruplara çağrıda bulunarak sözkonusu kararın ardında durmalarını istiyoruz, aynı zamanda uluslararası kamuoyu da bölgedeki çatışmaların sonlandırılması için bu konuda baskı yapmalıdır" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Mısır'ın İskenderiye kentinde gerçekleştirilen görüşmenin ardından açıklama yapan Muttaki ise, İran'ın, BM'nin 1701 sayılı kararını kabul eden Lübnan hükümetinin ardında olduğunu belirtti. Muttaki, "Hizbullah, Lübnan hükümetinin bir parçasıdır ve Lübnan'da alınan kararı destekliyoruz. Bu karar herkes tarafından desteklenmelidir" dedi.

Öte yandan 12 Temmuz tarihinden bu yana devam eden çatışmalarda bin 100'den fazla Lübnanlı ile 150'ye yakın İsralli hayatını kaybetti. Annan ise, tarafların karşılıklı olarak ateşkes kararı konusunda uzlaştığını ve BM'nin 1701 sayılı kararını kabul ettiklerini dile getirmişti.