İran'da cumhurbaşkanlığı seçimi

İran'da yaklaşık 50 milyon seçmen, ülkenin yeni cumhurbaşkanını belirlemek için sandık başına gidiyor.

TAHRAN (İHA) - Seçime katılmasına izin verilen 6 aday da muhafazakâr kanattan isimler olarak biliniyor. TSİ 06.30 başlayan oy verme işlemi 18.00'de sona erecek.

Adaylardan ülkenin eski nükleer başmüzakerecisi Hasan Ruhani, son günlerde reformculara verdiği ılımlı mesajlarla gündeme geldi. Seçimler sekiz yıldır ülkenin cumhurbaşkanı olan Mahmud Ahmedinejad'ın görev süresinin sona ermesinin ardından göreve gelecek yeni cumhurbaşkanını belirleyecek.

Seçimlere aday olmak için başvuran 680 adaydan 8'inin başvurusu onaylanmış, ancak bu adaylardan eksi Meclis Başkanı Gulam Ali Haddad Adil ve diplomat Muhammed Rıza Arif daha sonra adaylıktan çekilmişti.

Reklam
Reklam

Bugünkü seçimde yarışan 6 adaydan beşi dini lider Ayetullah Ali Hamaney'e yakın isimler. Bugünkü oylama son günlere kadar 'sonucu belli bir seçim' olarak değerlendirilse de, adaylardan Hasan Ruhani'nin, 'Batı'yla yeniden ilişkiye girilmesi gerektiği' yolundaki sözleri, reformcu seçmene bir mesaj olarak algılandı.

Reformcu kanadın adaylarından Muhammed Rıza Arif'in, eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi'nin tavsiyesi üzerine adaylıktan çekildiğini açıklaması, Ruhani'ye verilen desteğin artmasına neden oldu.

Hasan Ruhani, iki eski cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi ve adaylığı reddedilen Haşimi Rafsancani'nin desteğini alıyor. Ancak muhafazakâr kanadın adayları nükleer müzakereci Said Celili ve Tahran Belediye Başkanı Muhammed Bekir Kalibaf'ın hâlâ daha şanslı adaylar oldukları belirtiliyor.

Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın sekiz yıllık iktidarı, ekonomik çalkantılar ve İran'ın nükleer programı nedeniyle Batı'nın uyguladığı yaptırımların gölgesinde geçti.

Ahmedinejad'ın ikinci dönem için seçildiği 2009 yılındaki seçimlerin ardından, sonuçlara hile karıştırıldığı gerekçesiyle protesto eylemleri düzenlenmişti.

Reklam
Reklam

Bugün yapılan seçimlerin yabancı gözlemciler tarafından izlenmesine izin verilmiyor. Öte yandan seçim öncesinde İran basınının da herhangi bir denge gözetmeksizin yayın yaptığı eleştirileri var. Kampanya döneminde reform yanlısı gazeteler kapatıldı, internete ve yabancı basın kuruluşlarına erişim engellendi.

Anahtar Kelimeler: