İran'da ramazan bayramı bugün başladı

TAHRAN (İHA) - İran, Ramazan Bayramı'nı bugün kutlamaya başladı. İran'ın dini lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney hutbede, Ortadoğu'da birlik ve beraberliğin önemine değindi.

İran'da dün yapılan resmi açıklamayla, Ramazan Bayramı'nın ilk gününün bugün olduğu ilan edildi. Bunun üzerine İran hükümeti de cumartesi gününe kadar 4 günlük resmi tatil ilan etti. Bayram namazını kıldıran İran'ın dini lideri Ayetullah Seyid Ali Hamaney hutbesinde, 1 ay süren Ramazan boyunca oruç tutan müslümanların bayramını kutlayarak, İran'da Aralık ayında yapılacak 'Bilgeler ve Yerel Şura' seçimlerinin üzerinde önemle durdu.

Reklam
Reklam

Bilgeler Meclisi'nin ülkede güvenilir adil kişilerden seçildiğini hatırlatan Hamaney, Bilgeler Meclisi'nin önemline vurgu yaparak, "Rehberin karar verme gücünü kaybetmesi halinde azlini yapan Bilgeler Meclisi'nin ülke yönetimini belirleyecek çok önemli bir mercii olduğunu ve bu seçimin çok hassas bir dönemde yapıldığını görmekteyiz. Halkın seçimlere katılması hem milli hem de şerhi bir vazife olduğu için son derece önemlidir" dedi.

Ayetullah Hamaney, siyasi grup ve partilere hitaben de, "Seçimler, sağlıklı ve güvenli bir ortamda gerçekleştirilmeli. Siyasi rekabet ortamında seçim çalışmaları yapılırken rakipler küçük düşürülmemeli. Önümüzdeki günlerde yapılacak nüfus sayımı da önemlidir. Çünkü nüfus sayımı sonuçlarına göre ülkede plan ve programlamalar yapılıyor" dedi.

Hutbede, Ortadoğu'daki son duruma da değinen Hamaney, "Bütün bölge halkları, özellikle İran, Filistin ve Irak müslümanları çok uyanık ve dikkatli olmalı. Zira ABD ve siyonist rejim bölgede fitne oyunları sahnelemeye çalışıyor. Filistin ve Irak'taki gruplar da kendi içlerindeki ihtilafları bir kenara bırakmalı ve düşmanların oyunları karşısında birlik ve beraberliklerini daha sıkı korumalı" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Ramazan Bayramı'nı kutlamaya başlayan ülkeler arasında İran'ın yanı sıra Lübnan, Malezya, Pakistan ve Mısır da var.