İran'dan cam ithalatı artacak

ANKARA(ANKA)-Mutfak, tuvalet, sofra, yazıhane işleri için cam eşya ithalatında İran'a uygulanacak kota tarifesi yeniden belirlendi. Kota konusu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içinde serbest dolaşıma girebilecek. Kota 7 milyon 56 bin adet olarak uygulanacak. İthal lisansında kayıtlı kıymet veya miktarın, toplam yüzde 5'ten daha az oranda kotayı aşması durumunda ithalatın yapılması engellenmeyecek.

Dış Ticaret Müsteşarlığı'nın, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi'ne ilişkin tebliğ Resmi Gazete'de yayımlandı. Tebliğ, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için cam eşyanın ithalatında, İran'a uygulanacak olan altıncı dönem miktar kısıtlamasına ilişkin başvuru ve dağıtım ile ithal lisanslarının kullanım esaslarını içeriyor. İran menşeli eşyaya yönelik kota başvurularının değerlendirmeye alınabilmesi için ithal lisansı başvuru forumunun eksiksiz bir şekilde 2 Mayıs 2007'ye katar Dış Ticaret Müsteşarlığı'na gönderilmesi gerekiyor. İthal mallarla ilgili incelemeleri yapmaya ve yaptırmaya Müsteşarlık yetkili olacak. Kota 7 milyon 56 bin 587 adet olarak uygulanacak.

Reklam
Reklam

İRAN MENŞELİ GEÇMİŞ İTHALATLAR

Kota, İthalatta Kota ve Tarife Kontenjanı İdaresi yönetmeliği çerçevesinde dağıtılacak. Bu yöntemde firmaların İran menşeli geçmiş dönem ithalat performanslarının değerlendirilmesinin yanı sıra çalıştırdığı işçi sayısı ve vergi durumu da göz önüne alınabilecek. Kota konusu eşya ancak ithal lisansının geçerlilik süresi içerisinde serbest dolaşıma girebilecek.

İTHAL LİSANSLARI DEVREDİLEMEYECEK

İthalat lisansları devredilemeyecek ve geçerlilik süresinin bitiminden itibaren 10 iş günü içinde Müsteşarlığa iade edilecek. Gümrüklerce tespit ve kabul edilen kıymet veya miktarın, ithal lisansında kayıtlı kıymet veya miktarı toplam yüzde 5'ten daha az bir oranda aşması ithalatın yapılmasını engellemeyecek. Ancak, ithalatı gerçekleştiren fazla miktar ilgili ithalatçının bir sonraki izninden mahsup edilecek.