İran'dan doğalgaz 4 gündür gelmiyor

ANKARA (İHA) - İran'ın Türkiye sınırına 500 metre yakınında meydana gelen ve nedeni henüz belirlenemeyen patlamanın ardından kesildiği belirtilen doğalgaz akışının aslında 4 gün önce İran'ın bakım çalışmaları nedeniyle kesildiği bildirildi.

Türkiye-İran Doğalgaz Boru Hattı'nın İran'da kalan kısmında dün akşam saatlerinde meydana gelen patlama sonucu, Türkiye'ye gaz akışının kesildiği belirtilmişti. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinden alınan bilgiye göre, İran'dan zaten 4 gündür gaz alınmıyordu. Günlük 20-22 milyon metreküp arasında doğalgaz alınan İran'ın, yeni bir kompresör istasyonu yapımı ve bakım çalışmaları gerekçesiyle önceden bildirerek doğalgazı 4 gün önce kestiğini belirten yetkililer, doğalgaz açığının diğer hatlardan gelen gaz miktarının artırılarak kapatıldığını kaydetti. Buna göre, Mavi Akım Hattı'ndan günlük alınan 15 milyon metreküp doğalgaz 30 milyon metreküpe, Batı Hattı'ndan gelen 21 milyon metreküp doğalgaz ise 36 milyon metreküpe çıkarıldı.

Reklam
Reklam

Patlamanın zaten doğalgaz akışının olmadığı bir güne denk geldiğini belirten yetkililer, gerekli onarımın birkaç gün içinde yapılarak, doğalgaz akışının yeniden başlayacağını kaydetti. İran, 2006 Ocak ayında da ağır kış şartlarını gerekçe göstererek doğalgazı kesmiş, buna bir de Ukrayna üzerinden gelen gazın azalmasının eklenmesiyle birlikte, doğalgaz deposu olmayan Türkiye zor günler geçirmişti.