İran'dan şartlı işbirliği önerisi

TAHRAN (İHA) - İran'ın, nükleer yakıt işlemini tamamlamasına ve uranyumu zenginleştirmesine müdahale edilmemesi halinde, uluslararası nükleer güvenlik yükümlülüklerine bağlı kalacağı bildirildi.

İRNA haber ajansı, İran Yüksek Ulusal Güvenlik Konseyi sekreteri Hasan Rowhani'nin, İran'ı ziyaret etmekte olan Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov'a "İran'ın barışçı teknolojiyi kullanması tanınırsa İran, Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması'na (NPT) ve ek protokole bağlı kalır. İran, güven artırıcı önlemlere; meşru ve yasal haklarına uluslararası saygı duyulması koşuluyla olumlu bakıyor" dediğini kaydetti.

Reklam
Reklam

Birleşmiş Milletler (BM) Uluslararası Atom Enerji Ajansı (UAEA), İran'ın uranyumun zenginleştirilmesi için sürdürdüğü yakıt dönüş işlemini durdurmasını istiyor. ABD ve İsrail başta olmak üzere batılı ülkeler, İran'ın uranyumu zenginleştirerek bir nükleer silah geliştirmek istediğini ileri sürerlerken; İran, yakıt dönüş işlemini sadece barışçı amaçlarla ve enerji üretmek amacıyla sürdürdüğünde ısrar ediyor.

Zenginleştirilmiş uranyum, zenginleştirilme derecesine bağlı olarak ya bir nükleer enerji santralı için yakıt olarak ya da bir nükleer bombanın patlayıcı özü olarak kullanılıyor.