İran'dan Türkiye'ye kaynak teklifi

ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, İran'ın, Türkiye'den bu ülkeye yönelik ihracatın finansmanında kullanılmak üzere Türkiye'ye 1 milyar Euro kaynak aktarmayı teklif ettiği yönündeki iddiaları doğrulayarak, bu konuda teknik çalışmalara zaman kaybetmeden başlanacağını söyledi.

Bakan Tüzmen, İHA muhabirinin konuya ilişkin sorularını yanıtladı. "İran'ın, Türkiye'den İran'a yapılacak ihracatı finanse etmek için Türkiye'ye 1 milyar Euro tutarında kaynak aktarmayı teklif ettiğine ilişkin iddialar var. Bu iddialar doğru mu?" şeklindeki sorusu üzerine, "Geçtiğimiz günlerde İran'dan gelen bir heyetle Dış Tİcaret Müsteşarlığı (DTM) Anlaşmalar Genel Müdürlüğümüz ve diğer ilgili birimlerimiz görüştü. Görüşmede Türkiye-İran arasındaki ekonomik ilişkiler bütün yönleriyle ele alındı. İlişkilerde aksayan yönlerin düzeltilmesi için neler yapılması gerektiği konuşuldu. İran lehine olan ticaret açığının dengelenmesi için neler yapılması gerektiği tartışıldı. Görüşmelerde İran tarafı Türkiye'den İran'a yapılacak ihracatı finanse etmek için ilk etapta Türkiye'ye 1 milyar Euro kaynak kredi vermeyi önerdiler. Bu rakamın 3 milyar Euro'ya kadar yükseltilebileceğini bildirdiler" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Söz konusu kaynak kredi için Eximbank'ın devrede olmasını istediklerini ve bu talebin İranlı yetkililer tarafından kabul edildiğini belirten Tüzmen, "İran'ın bu önerisi heyetler arası görüşme tutanağına girmiş ve taraflarca imza altına da alınmıştır. Biz İran'ın bu önerisini inceliyoruz. İran önerisiyle ilgili teknik çalışmalara hemen başlıyoruz. Önümüzdeki günlerde DTM ve Eximbank yetkililerinden oluşan bir heyet İran'a giderek ilgililerle görüşmelere başlayacaklar" dedi.

İran'la ticaret hacminin 6 milyar doları aştığını anımsatan Tüzmen, "Eğer İran'la anlaşırsak, İran'ın ihracatın finansmanı için önerdiği kaynak kredi İran'la ticaret açığının önemli ölçüde dengelenmesini sağlar. İran'ın önerisi gerçekleşirse, Türkiye'nin İran'a olan ihracatı hızla artar" şeklinde konuştu. İran'ın ithalatının önemli bir bölümünü Türkiye'den yapmak istediğini de sözlerine ekleyen Tüzmen, şunları kaydetti:

"Bu konuda önümüzdeki günlerde teknik düzeyde toplantılar yapılacak. Madde bazında çalışılacak. İran'ın ihtiyacı olan hangi malların Türkiye'den temin edilebileceği belirlenecek. Bu arada İran'la uzun süredir ilerleme kaydedilemeyen tercihli ticaret anlaşması ile ilgili görüşmelerin hızlandırılmasını kararlaştırdık. Bu çerçevede İran'ın Türkiye'ye yönelik gümrük tarifelerini aşağı indirmesi ve Türk ihracatçısının İran pazarına girişinin kolaylaştırılması konusunda da önemli mesafe alacağımıza inanıyorum."

Reklam
Reklam