''İran'ı vurmak, ABD çıkarlarına zarar verir''

New York - Beyaz Saray'da görev yapmış iki eski yetkili, ABD'nin İran'a saldırısının, Amerikan çıkarlarına Irak'taki savaştan daha büyük bir zarar verebileceğini savundular.

Beyaz Saray terörle mücadele eski danışmanı Richard Clarke ile Ulusal Güvenlik Konseyi ve Pentagon'da görev yapmış olan Steven Simon,bugün New York Times gazetesinde yer alan yazılarında, Başkan George Bush yönetiminin İran'ın nükleer tesislerine karşı bir bombardıman düşünmesinin, "İran kökenli terör ve tırmanma sürecini doğurabileceği" kaygılarına yol açtığını belirttiler.

Reklam
Reklam

İran'ın muhtemel yanıtının, "bu ülkenin elinde bulunan terör şebekesinin, hem ABD'deki hem de tüm dünyadaki Amerikan çıkarlarına karşı saldırılarda bulunması" olabileceğini savunan Clarke ve Simon, İran'ın komuta edebileceği güçlerin, El Kaide'nin komuta edebileceğinden çok daha üstün olduğunu belirttiler. Yazarlar,
Hizbullah örgütünü buna örnek gösterdiler.

İran'ın kendisine yönelecek bir saldırı sonrasında, Irak'taki durumu Amerikan güçlerinin aleyhine daha da kötüleştirebileceğini belirten yazarlar, "İran'ın misilleme amaçlı şok dalgasına hazır olduğunu düşünmek için bütün koşullar var" dediler.

Yazarlar, Kongre'nin, sonuçları iyi bilinmeyen böyle bir savaşa izin vermemesi gerektiğini kaydettiler.