İranlı Ajanlar Davasında Tübitak’tan Beklenen Rapor Geldi

Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapisleri istenen 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına...

Iğdır'da casusluk yaptıkları iddiasıyla haklarında 20 yıla kadar hapisleri istenen 3'ü tutuklu 11 sanığın yargılanmasına Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi.

Bugün yapılan duruşmaya tutuklu sanıklar İran uyruklu Mohammad Reza Esmaeilpour ve Shahram Zargham Khoeıi ile Timur Ağrı katıldı. Mahkemenin delil olarak gösterdiği Panasonic kameradaki Devrim Muhafızları’nın PJAK'a yaptığı operasyonlarda İran istihbaratının bazı vatandaşları sorgulaması ile kameradaki son görüntüleri değerlendiren TÜBİTAK’ın gönderdiği raporda, “Kamera kayıtlarında bir ekleme yok, çekim temiz” görüşü belirtildi.

Reklam
Reklam

Mohammad Reza Esmaeilpour, duruşmada suçlamaları kabul etmedi. Esmaeilpour, “Yapılan keşif işlemini ve gelen TÜBİTAK raporlarını kabul etmiyorum. Keşifte dinlenilen tanıkların beyanları doğru değildir. Biz durdurulduğumuzda ben önde oturuyordum. GPRS ve fotoğraf makinesi kullandığımız aracın ön konsolunun üstündeydi. Araçtan indik, fotoğraf çektiğimizi söylediler. ‘Evet doğrudur’ dedik, Muhammet’in kamerasını aldılar. Görüntüleri izlediler. Telsizle görüşme yaptıktan sonra pasaportumuzun olmadığını, kamerada önemli bir görüntü olmadığını söylediler. Tek şanssızlığımız pasaportlarımızı yanımıza almamak oldu. Ağrı Dağı’nı gezmeye geldiğimizde otelde dağcılarla görüştük. Bu dağcılarla Ağrı Dağı’nın 1200 metresine, onların konaklama yerine kadar gittik. Doğubayazıt’tan ayrıldıktan sonra bir yola saptık. Benim bu gezi sırasında yakalandığımda GPRS cihazı yanımda değildi. Ben Ağrı Dağı’na çıktım. Tutak, Hamur, Taşlıçay, Diyadin’e gitmedim. İranlı dağcılarla birlikte Ağrı Dağı’na çıktık” dedi.

Reklam
Reklam

“DELETE TUŞUNA BASARAK SİLEBİLİRDİM”

Esmaeilpour, “Yapılan keşfe bir diyeceğim yoktur. Bizim gezdiğimiz yerleri mahkememiz de gördü. Kamu binalarının fotoğraflarını çekmedik. Polis tarafından önümüz kesilerek durdurulduk. O sırada ben arkada oturuyordum. Fotoğraf makinesi aracın ön konsolunun önündeydi. GPRS’yi cep telefonu anladılar. Kendilerine GPRS diye söyledik. Kamera bende idi, arka koltuğun üstündeydi. Eğer saklama gibi bir eğilimim olsaydı delete tuşuna basıp kısa bir sürede çektiğim tüm görüntüleri silebilirdim. Bu nedenle dinlenen tanıkların beyanlarını kabul etmiyorum” diye konuştu.

Iğdır'da yürütülen "casusluk" soruşturması kapsamında hazırlanan ve Erzurum 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ne sunulan 115 sayfalık iddianamede, tutuklu 2 İranlı ajanın da arasında olduğu 11 sanık hakkında 5237 Sayılı TCK’nin 328/1 maddesi uyarınca 20 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede şüpheliler hakkında, "devletin gizli kalması gereken bilgilerini siyasal veya askeri casusluk amacıyla temin etme" suçu yöneltildi.

Reklam
Reklam

Mahkeme heyeti tutuklu sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar verirken, duruşma dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için ileri bir tarihe ertelendi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: