İranlı kadınlar araç içinde saçlarını açtı, ülke ayağa kalktı!

Son günlerde İranlı kadınlar farklı direniş biçimleri göstermeye başladı. Arabaları içinde saçlarını açan kadınlar için araç kamusal alan mı özel alan mı tartışması sürüyor.

1979'da gerçekleşen İran'da gerçekleşen İslam Devrimi'nden sonra, kadınlar için hayat hiç de eskisi gibi olmadı.

Devrimden sonra kadınlara başörtüsü takma zorunluluğu getirildi fakat İranlı kadınlar, o günden bu yana farklı biçimlerde bu baskıya direniyorlar. Yıllar içinde daha sert ve daha esnek süreçler geçirilse de hala çok sıkı bir başörtüsü zorunluluğu var.

Ahlak Polisleri kadınların başörtüsü takıp takmadığını her yanda kontrol ediyor. Yaz aylarında ise kadınların direnişinin arttığı görülüyor.

Reklam
Reklam

Devrimden sonra ortaya çıkan Ahlak Polisi denen kavram ile erkek ve kadın polisler başörtüsü takmayan veya yarım takan kadınları cezalandırmaya başladı. Bu uygulama günümüzde hala varlığını koruyor. Kadınlar ise bu baskıya en çok yaz aylarında direniyor ve saçlarını açacak kaçış noktaları arıyor.

En büyük tartışmalar ise kadınlar şahsi araçları içerisinde saçlarını açmalarıyla ilgili. 2017 yazı da birçok yasak delme direnişiyle anılmaya başlandı.

Ahlak polisleri araç içerisinde saçlarını açan kadınları durdurup ceza kesse de hatta arabalarını bir süreliğine kenara çekse de kadınlar direnişlerine devam ediyor.

Daha ılımlı olduğu kabul edilen cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, kadınların özel alanlarına saygı gösterilmesi gerektiğini söylemişti.

Hasan Ruhani, araç içerisini kadınların özel alanı olarak tanımlamıştı. Kamusal alanda olmadıkları için araç içerisinde saçlarını açmalarında sakınca görmemişti. 2015 yılında yaptığı konuşmada "Polis bir şey yapamaz ve ben bunu diyebiliyorum çünkü Allah öyle söylüyor. Bu bir polisin işi değil" demişti.

Geçen haftalarda bu meselenin büyüme sebebi ise İran'ın en üst düzey yargı görevlisinin yardımcısı Hadi Sadeghi, "Arabanın görünmez kısmı örneğin bagaj, özel bir alan, ama bu arabanın görülür yerlerini kapsamıyor" demesiydi. Ortalık karışmaya başladı.

Sosyal medyada büyük tepki gören bu açıklama üzerine kadınlar direniş gazına daha hızlı basmaya başladı. Bunun üzerine ulusal gazeteler insanlar arasındaki fikir ayrılığının arttığını ve çatlağın da derinleştiğini yazmaya başladı.

Katı kurallar, toplum baskısına rağmen kadınlar gün geçtikçe kamusal alanda daha çok yer ediniyor.

Bunun en büyük kanıtı, Pazar günü ülkenin ulusal havayollarının ilk defa kadın bir genel müdür atadığı haberi. Kadınlar direndikçe kazanıyor, kazandıkça daha çok direniyor.

Kaynak: https://www.theguardian.com/world/2017/jul/11/compulsory-hijab-rule-increasingly-flouted-by-iranian-drivers

</amp-ad>
Anahtar Kelimeler: