İranlı mültecilerden protesto

VAN (İHA) - Van'da yaşayan bir grup İranlı mülteci, son günlerde İran İslam Cumhuriyeti'nde Kürtlere yönelik yapılan operasyonları Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK) önünde protesto etti.

Son günlerde İran İslam Cumhuriyeti'nde yoğun olarak yaşayan Kürtler'e yönelik yapılan operasyonları protesto etmek için Van BMYK ofisi önünde toplanan yaklaşık 40 kişilik grup, bez afiş ve pankart açtı. Grup adına Farsça açıklamaya yapan Hamit Remezani, son günlerde Kürtler'e yönelik yapılan operasyonları kınadıklarını söyledi. Remezani, "Biz Van'da yaşayan İranlı mülteciler olarak Kürtlere yönelik yaşanan son olayları protesto ediyoruz. Biz BMMYK ve İnsan Hakları Derneği yöneticilerinin bir heyetin İran'da yaşan olayları yerinde incelemelerini istiyoruz. Son olaylarda göz altına alınanların serbest bırakılmasını istiyoruz. Katliamları yapanların yargılanmalarını

Reklam
Reklam

istiyoruz. Kürtlerin yoğun olduğu bölgedeki operasyonların durdurulmasını ve askerlerin bu bölgeden çekilmelerini istiyoruz" dedi.

Yapılan basın açıklamasın ardından grup tekrar Farsça, "İran'daki son olayları protesto ediyoruz, İran'daki katliamlar durdurulsun, Tutuklular serbest kalsın" sloganları attıktan sonra dağıldı. Grup dağıldıktan sonra Salem Muhammedi, Türkçe olarak kısa bir açıklama yaparak, İran hükümetinin hiç bir neden göstermeden günde en az 15-30 kişiyi idam ettiğini iddia etti. Muhammedi, kendileri İran'da yaşayan Kürtler'in arkasında olduklarını ifade ederek, "Biz de buradan insan hakları savunucularına sesleniyoruz. Bizlere ve İran'da yaşayan Kürtlere destek versinler. Binlerce kadın mahkeme edilmeden öldürülüyor. Siyasi insanları hapishaneye atarak işkence ediyorlar. Biz bunları kınıyor ve protesto ediyoruz" dedi.
Grubun ayrılmasından sonra olay yerine gelen çok sayıda polis, grubun dağıldığını görerek geri döndü.